Natuurlijk Scandinavië

Dwars door Zweden op de latten

  • 01 maart 2016
  • Zweden, Langlaufen

Het begon allemaal met Gustav Vasa, de koning van Zweden, die door de Denen verdreven werd. Een vluchtweg van 90 km bracht hem in veiligheid. Jaarlijks leggen tienduizenden langlaufers hetzelfde traject af tussen Sälen en Mora.

De Vasalopp - in Zweden Vasaloppet - is een direct eerbetoon aan de Zweedse koning van weleer, maar het is tegelijkertijd hét langlaufevenement van Zweden. Deze langlaufmarathon heeft een zeer sterke en brede uitstraling, want ze komen er voor uit de hele wereld. De eerste zondag van maart klinkt in Sälen op de berghelling bij Berga om 7 uur een startschot, waarna zo'n 15000 langlaufers hun individuele strijd tegen de klok beginnen. Binnen een minuut of 7 is iedereen op weg.

Zweden op z'n kop
De Vasalopp is wat de Elfstedentocht voor ons is: een happening voor het hele volk. Meedoen aan de Vasalopp betekent dat je er toe doet. Een beetje sportieve man of vrouw heeft de tocht gedaan, liefst in een mooie tijd. In de loop van de jaren zijn de tijden behoorlijk bekort, want in 1922 had de winnaar 7.32 uur nodig en in 2012 is dat teruggebracht tot minder dan de helft: 3.38 uur. Voor een groot deel kwamen de winnaars uit Zweden. Geen wonder: ze kenden het parcours en trainden vaak in de omgeving. Sälen, Orsa en Mora zijn mooie plekken om de langlaufconditie op te bouwen. Daar in Dalarna, zoals op veel plaatsen in Scandinavië, hoort het langlaufen bij de opvoeding en traditie.

Internationale bekendheid
Deelnemers voor de wedstrijd komen voornamelijk uit de echte langlauflanden, Skandinavië, Alpen en Oost-Europa. Behalve de Zweden zijn vooral de Noren op de tweede plaats met het aantal winnaars. Andere landen komen op veel verdere afstand. Incidenteel waren er winnaars uit Zwitserland (1983), Oostenrijk (1980, 1997), Finland (1954, 1973), DDR (1975) , Sovjet-Unie (1997) en Frankrijk (1978). Voor de niet-wedstrijdtochten komen ze uit alle uithoeken van de wereld. Deelnemers uit Australië en Nieuw-Zeeland zijn niet zeldzaam. Ook steeds meer Nederlandse langlaufers weten de weg naar dit bijzondere evenement te vinden. VasaSport, de langlauf-specialist uit Midden-Nederland traint ieder jaar een groep langlaufers in voorbereiding op deze langlaufmarathon.

Voor iedereen
Ooit was de Vasalopp alleen de 90 km tocht, maar sinds geruime tijd zijn er diverse afstandeen af te leggen in de Vasaloppsweek. Er zijn al tochten van enkele kilometers voor de allerkleinsten; verder zijn er tochten van 30 en 45 km. Op die manier is het mogelijk om te kiezen voor de Vasalopp die het beste bij je past.

De Vasalopp wordt uitgebreid uitgezonden op de Zweedse TV en is ook via Lifestreaming te volgen.