Natuurlijk Scandinavië

Kongsvold, koninklijk genieten

  • 22 augustus 2014
  • Noorwegen

Toen er nog geen wegen waren, was Kongsvold al the place to be. Wie van noord naar zuid wilde of andersom, moest er langs. Geen straf: een herberg waar het eten goed is, de gastvrijheid groot is temidden van een verstilde, vredige omgeving.

Met paard en wagen bergje op bergje af tussen Hjerkinn en Trondheim. Wie nu neerstrijkt in het oude Kongsvold proeft de sfeer van weleer, in alle opzichten. Een stop langs de E6 is een andere dan een gewone. Op deze plek stopten de koningen met hun gevolg, de handelsreizigers en iedereen die van zuid naar noord moest of andersom. De bergen over, maar even een rustpunt midden in de bergen van Dovre.

Nog steeds is Dovrefjell een bijzonder gebergte waar het goed toeven is. De E6 die dwars door de bergen voert tussen Dombås en Oppdal brengt dagelijks nieuwe gasten in deze sfeervolle ambiance. De maaltijden zijn zorgvuldig geselecteerd op smaak en herkomst. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Niet voor niets is deze plek verkozen tot beste pleisterplaats op de weg in Trøndelag en Møre og Romsdal.

Kongsvold is ook  een mooie plaats om te overnachten. Zo in de bergen en gemakkelijk als vertrekpunt naar de Snøhetta, de hoogste top in Dovrefjell, en andere DNT-routes de bergen door. Vanuit Kongsvold vertrekken ook regelmatig Muskusossensafari's. Vanuit Kongsvold zit je een half uurtje later op de hoogvlakte waar de dieren zich naar een wandeling van een paar uur regelmatig vertonen.\

Een leuke kennismaking van Dovrefjell is het volgen van Vårstigen, 3 km ten noorden van Kongsvold. Dit pad gaat door Drivdalen waar ook de eerste transporten plaatsvonden. Zorg voor goede waterdichte schoenen; het pad kan soms wat nat zijn.