Natuurlijk Scandinavië

Torshälla: onbekend is onbemind

  • 07 juli 2015
  • Zweden

Er zijn van die plaatsen die niet zo vaak in de brochures komen, maar toch interessant zijn. Misschien wel juist daarom. Het kleine stadje aan het Mälarenmeer ten noorden van Eskilstuna in Midden-Zweden ademt de sfeer van vroeger. In 2017 bestaat Torshälla 700 jaar.

We nemen een kijkje in de stille oude stadskern nabij het vroegere stadhuis en de kerk. Daar was het hart van het stadje aan rand van een van de grotere en belangrijke meren: Mälaren. Voor de scheepvaart was Torshälla een belangrijke plaats. Vanaf en naar het meer vonden hier de schepen hun weg. Behalve het grote belang voor de scheepvaart was het stadje in de provincie Södermanland een centrum van handel en nijverheid. Hier vonden alle activiteiten plaats om dingen te maken die nodig waren voor handel en transport.

Het oude stadsdeel ademt nu een sfeer van alsof de tijd stilgestaan heeft. Uitnodigend om nog eens een duik te nemen in de geschiedenis. Voor de oorsprong van de kerk moeten we negen eeuwen terug in de tijd, maar brand heeft het oorspronkelijke gebouw in de as gelegd. In 1614 werd een nieuwe kerk gebouwd met hoge toren, een van de hoogste bouwwerken uit die tijd voor heel Zweden. Overigens was Torshälla ook een van de eerste steden van Zweden.

Het oude stadsdeel, Gamla Torshälla, ligt rond het Rådhustorget met Lilla Gatan, het zuidelijke deel van de Storgatan, S:t Olofs gränd en Birgersgatan. In Bergströmskagården in het straatje tegenover de kerk is veel terug te vinden uit de glorietijd van het nijvere stadje. De huizen in de bekende Falun-röd kleur uit het einde van de 18e eeuw staan er nog net bij als toen. Binnen zien we de de interieurs van de mensen die hier toen leefden en werken, maar ook treffen we een grote verzameling gebruiksartikelen aan. Een actieve vereniging, het St. Olofsgille, is druk bezig om de voorwerpen en gebouwen te bewaren en te ontsluiten voor volgende generaties.

Wie wil kan vast een kijkje nemen in het boeiende oude stadshart van Torshälla, op weg naar haar 700 jarig bestaan.