Natuurlijk Scandinavië

Valdres: zien zonder einde

  • 16 augustus 2017
  • Noorwegen

De bergen in Valdres zijn niet de hoogste van Noorwegen, maar de uitzichten vanaf de bergen in Valdres zijn eindeloos. Je kijkt er alle kanten op, ideaal voor een paar lekkere wandel- of fietstochten.

Valdres is een gebied voor diverse activiteiten in de bergen of rond de meren en wateren. Zonder al te heftig te hoeven klimmen zit je vrij snel op hoogte met schitterende uitzichten. Een van die uitzichten is naar Jotunheimen, de hoogste toppen van Noorwegen. Valdres is voor tochten in die richting uit een mooie uitvalsbasis. Het toeristenbureau in Fagernes heeft voor alle activiteiten in het gebied en daar rond om heen goede documentatie en nuttige tips om eindeloos het gebied te verkennen.

Aan de wandel
De bergen van Valdres bieden in alle seizoenen veel aantrekkelijke uitdagingen. In Valdres word je vanzelf actief. Waar in de winter gelanglaufd wordt is het in de zomer goed wandelen. Vanaf de wegen die door het gebied lopen zijn mooie kortere of langere wandeltochten te maken. Wie voor lang gaat kan de DNT-routes van hut naar hut volgen. De routes zijn goed gemarkeerd en bieden een afwisselend berggebied.
Voor wie liever wat kortere wandelingen wil maken zijn er ook veel wandelingen vanaf de wegen of de plaatsjes om het gebied rondom wat te verkennen.

Lekker fietsen
Valdres is ook een schitterend gebied om te fietsen; hier en daar is het natuurlijk veel stijgen en dalen door de bergen, maar er zijn ook veel mooie vlakkere stukken rond de meren. De landschappen waar je in fietst zijn zeer gevarieerd. Voor de fanatiekere fietsers zijn er veel uitdagingen in de bergachtige delen van Valdres. Voor gezinnnen zijn er kortere fietstochten in een gemakkelijkere omgeving. Een mooie tocht gaat op het traject van de oude Valdres-treinbaan over een asfaltweg tussen Fagernes Camping naar Bjørgo. Er is geen ander verkeer en je kunt er ook heerlijk wandelen. Fietsborjes verwijzen naar Aurdal en Bjørgo.

Een mooi onderkomen
Valdres heeft een groot aantal plekken om te overnachten. In de kleine plaatsjes zijn er hotels en campings; buitenaf zijn ook op veel plaatsen hytter te huren. Deze zomerhuisjuis bieden vaak een mooie gelegenheid om van daaruit weer wandel -en fietstochten te maken. En dan zijn er nog de berghotels waar in de winter vaak langlaufers neerstrijken voor hun tochten in het gebied. Een voorbeeldje is Grønolen Fjellgard; je ontmoet er ouderwetse gastvrijheid en de wil om de gast alles te bieden voor een geslaagd verblijf. Juist bij deze kleinschaligere overnachtingsplaatsen beleef je Noorwegen het allerbeste. Valdres heeft ook plekken met zijn culinaire hoogtepunten, zoals Nythun Høyfjellstue.  Voor wie een sportieve omgeving zoekt is Gomobu Fjellstue.

Leuk om te bezoeken
De inwoners van Valdres hechten sterk aan hun tradities; veel is dan ook bewaard gebleven van de oude cultuur. In het hele landschap vind je oude huisjes of boerderijen waar veel te zie is uit het verleden. Maar ook in diverse locale musea onderga je de ouderwetse culturr van deze bergstreek in Midden-Noorwegen. Het Valdres Folkemuseum in Fagernes is zeker een bezoek waard, maar ook de verzamelingen van Bagn Bygdesamling Bautahaugen Samlinger in Sør-Aurdal zijn een aanrader.
Overigens zijn er in Valdres ook diverse staafkerken, zoals de Hedalen stavkirke.