Natuurlijk Scandinavië

De leegte van Öland

  • 08 juli 2015
  • Zweden

Öland is vooral voor de Zweden in trek in de zomer: het is het Terschelling van het noorden: zon, wind en leegte. Het is ook een eiland van contrasten: op sommige plaatsen is het de moestuin voor de Zweden, op andere plaatsen groeit niets.

Öland is een langerekt klein eiland van 137 x 16 km op z'n breedst. Een mooi eiland om wandelend of fietsend te ontdekken. In de maand juli is er sprake van een grote invasie Zweden van het vasteland op weg naar hun zomerverblijven. Veel Zweden hebben huizen of oude boerderijen op het eiland waar ze in de zomer of in de weekenden vertoeven. Op hoogtijdagen kan er sprake zijn van filerijden vanuit Stockholm.

Anders is het buiten de drukte; vooral het zuidelijke deel van het eiland is rustig en leeg. De grote leegte wordt vooral gevormd door het steppeachtige landschap van Alvaret, een rotsachtige en weinig begroeid landschap op kalkrijke bodem. Alleen bodembedekkers en wat struiken bepalen hier het stenige landschap. In de lengterichting van het eiland liep ooit een spoorlijn; de inmiddels begroeide route van de spoorlijn vormt een onderdeel van de wandelroute Mörbylångaleden. De hele route is circa 100 km, maar uiteraard ook leuk om in delen te lopen. Een deel van de route loopt van zuid naar noord of omgekeerd en een deel gaat dwars over het eiland van kust naar kust.

Over het hele eiland lopen andere gemarkeerde fiets- en wandelroutes. Vooral door het vlakke landschap is het fietsen erg gemakkelijk. Op veel plaatsen maakt de fietser gebruik van het (stille) wegennet voor het overige verkeer. Bij de toeristenbureaus zijn veel gratis kaarten met hoogtepunten gratis beschikbaar; ook zijn veel routes, kaarten en beschrijvingen te downloaden (zie links hiernaast).

Vanuit Nederland is Öland goed bereikbaar via de zuidkust van Zweden (via de Öresundbrug bij Kopenhagen zonder overtocht) of via de TTline vanaf Travemunde in Noord-Duitsland.