Natuurlijk Scandinavië

De Noorse winter op z'n best

  • Noorwegen, Langlaufen, Wintersport

De winter in Noorwegen wordt nog steeds aangenamer. De Noren zelf gaan het liefst met Pasen nog een keer massaal de bergen in. Nog een keer nagenieten van de winter. En wanneer ga jij? Sneeuw genoeg.

Een van die plekken waar het lekker lang doorwintert is Bergsjøstølen bij Ål. In maart, april en tot in mei is hier geen gebrek aan sneeuw en kun je op de goed geprepareerde langlaufloipes alle kanten op. In het Bergsjøstølen bergpension is het goed toeven. Er heerst een ontspannen sfeer met groepen langlaufers uit diverse landen. De meesten komen er jaar in jaar uit. Geen wonder: de omstandigheden én de verzorging zijn wat je verwachten kunt op hoog niveau.

De meeste loipes lopen boven de boomgrens, grootse uitzichten naar alle kanten. Wie vlak wil gaan houdt de rondjes beneden aan, maar voor wie de hoogte in wil zijn er mogelijkheden genoeg. Veel Noren nemen alles mee voor een dagje in de sneeuw. Daar hoort ook een sneeuwschep bij om een flinke kuil te graven en een matje om comfortabel te zitten op de sneeuw. Lekker zitten uit de wind.

Twee thermosflessen, een sinaasappel, brood en chocolade. Het hoort er allemaal bij op een dag in de sneeuw. Maar ook voldoende water. Want reken maar dat je wat vocht verliest hier met je inspanningen in de sneeuw op de grens van winter en voorjaar. En, oh ja vergeet de zonnecrème niet.