Natuurlijk Scandinavië

De vergeten dalen van Oost-Noorwegen

  • 01 september 2017
  • Noorwegen

Noorwegen is een groot land én heeft vele toeristische hoogtepunten. Voor wie de echte rustige plekken wil beleven is Østerdalen en de omringende bergen en dalen dé uitgelezen plek.

Østerdalen is een bijzonder stukje Noorwegen. Dit dal gelegen tussen de bergen in het oosten van Noorwegen ademt een bijzondere sfeer. Dit is het Noorwegen van de eeuwig zingende bossen, want bossen hebben hier al eeuwen het gezicht van de omgeving bepaald. Maar dat niet alleen: de inkomens van de meeste bewoners had ergens wel met de bosbouw te maken, diect of indirect.

Oostelijke route
Oost Noorwegen is een beetje vergeten hoek als het om echt toerisme gaat. Geen wonder, de meeste vakantiegangers die Noorwegen aan doen zijn op weg naar andere doelen: de fjorden, de Noordkaap en het hooggebergte. En allemaal trekken ze op die ene hoofdverkeersader, de E6, naar het noorden en westen. Het oosten blijft veelal links liggen. Voor wie vanaf het zuiden komt letterlijk, rechts. Om een goede indruk van het oosten te krijgen zijn er diverse mogelijkheden. Een ervan is om ten zuiden van Hamar al rechts af te gaan over rijksweg 25 richting Elverum. Dit kleine stadje is direct al het centrum van het gebied. Het is de grootste stad voor de hele regio. Veel andere grotere plaatsen zijn er niet. Boeiend is een bezoek aan het bosbouwmuseum. Het geeft een goed beeld van de huidendaagse bosbouw, maar leuk is het ook om te zien hoe het vroeger in z'n werk ging in de bossen.
Wie al eerder voor de oostelijke route wil kiezen, kan vanaf de E6 direct rijksweg 3 nemen en de paralellroute aan de E6 volgen.Een andere mogelijkheid is de noordelijkere routes via Rondanevegen of via Hjerkinn, beide vanaf de E6 te bereiken. 

Rond heuvels en meren
Het oosten van Noorwegen heeft niet de hoogste bergen, die liggen meer naar het westen. Maar Oost-Noorwegen heeft daarom niet minder mooie bergen en heuvels én niet te vergeten meren. Juist die combinatie maakt het tot een prachtig gebied. Zeker voor natuurliefhebbers en rustzoekers is dit deel van Noorwegen extra aantrekkelijk. Door het hele gebied slingert de rivier de Glomma, eigenlijk ook de levensader van de regio. De rivier was met zijn sterke stroom dé transportbaan voor het hout voor verdere verwerking elders. Het transport via het water is verdwenen, maar de slingerende rivier is er niet minder heftig door geworden. 

Wilde dieren
De vele bossen, de weinige drukkere wegen en de rustige omgeving maken Østerdalen en omgeving tot een ideale plek voor wilde dieren. De vele waarschuwingsborden voor elanden maken al duidelijk wat je hier verwachten kunt. Op onze tochten over de stille wegen kwamen we regelmatig de woudreuzen tegen. Een keer in de vroege ochtend zelfs vlak voor de auto. Alleen daarom is het al goed om hier niet al te hard te rijden. Ze kunnen zo uit het bos voor je staan. Maar ook op de grazige veldjes tussen de bossen zijn regelmatig elanden te zien. Voor wie een hytte temidden van de bossen heeft is het geen zeldzaamheid dat in de avond ook nog een ree nog even komt grazen op een sappige groene weide aan de rand van het bos.

Dalen in overvloed
Met het zicht op de bergen van Rondane en Dovrefjell bieden de dalen en hoogvlakten van Oost-Noorwegen prachtige vergezichten. Juist omdat de bergen niet zo hoog zijn, zijn de hogere bergen goed te zien. Op een rondrit door Einundalen is de hoogste berg van Dovrefjell, de Snøhetta, prachtig te zien. Door de dalen lopen rustige onverharde wegen, ideeaal voor een wandel- of fietstocht, maar ook voor de auto met af en toe een stop onderweg. Regelmatig laat de goudplevier van zich horen. Als afleiding voor het broedende vrouwtje op het nest komt het mannetje parmantig meelopen in de looprichting.

Kleine plaatsjes
Oost-Noorwegen kent alleen maar wat kleinere plaatsjes, zoals Alvdal, Atna en Tynset. Samen met het mijnstadje Røros in het noorden genoeg leuke plekken om langs te rijden en te bezoeken. In alle gevallen telt dat de tijd er stil gestaan heeft: waar we elders sterke uitbreiding en verandering zien in Noorwegen, is het hier op veel plaatsen authentiek gebleven. Op sommige plaatsen zelfs zo, dat een bezoekje lijkt op een duik in de geschiedenis, zoals in het mijnstraatje in Røros en het Glopheim kafé in Atna. Daar klinkt nog vrolijk de jukebox.