Natuurlijk Scandinavië

De witste wereld van Nordseter

  • Noorwegen, Langlaufen, Wintersport

Je hoeft gelukkig geen wereldreis te maken als je op het hoogste niveau wilt langlaufen. Je vliegt naar Oslo, neemt vanaf de luchthaven de trein naar Lillehammer en vervolgens de bus naar Nordseter. De korste weg naar het witste Noorse hooggebergte.

Met de latten er op uit is voor de Noren de gewoonste zaak van de wereld. Waar? Overal in Noorwegen kun je langlaufen. Loipes overal. Soms van en naar de achterdeur van het huis het bos in. Je ziet ze gaan elk tijdstip van de dag. Sommigen langlaufen naar hun werk of naar school.

Maar wat als wij er maar een weekje op uitwillen in een toch al zachte winter? Een vlucht naar Oslo en aansluitend de trein + bus brengt je in de droomwereld van Nordseter. Een plaatsje is het nauwelijks, want het is meer een verzameling hytter en appartementen. Iedereen heeft hier hetzelfde doel: genieten van de natuur op de hoogvlakte en tussen de laatste bomen en langlaufen. Veel en lang langlaufen. En dat kan hier.

De loipes gaan diverse kanten op. Sommigen gaan rond in de hoogte, anderen kiezen voor een bestemming een dag langlaufen verderop. Wel handig is het altijd een kompas en kaart bij je te hebben en je zo te kunnen orienteren met behulp van de bordjes onderweg. Wat de uitrusting en proviant betreft: doe maar gewoon zoals de noren. Dus dit neem je dan mee: een thermosfles koffie, chocomel of warme bosbessen- of zartebessensap, een sinasappel, een kvikklunsj chocolade, een fles water of ander drinken, een extra onderlaag, een paar extra sokken, een extra overlaag wind- en waterdicht, een plastic onderlaag om op te zitten en een sneeuwschep.

Bij de pauzes komt de sneeuwschep om de hoek kijken. Graven zodat de wind geen vat krijgt op je natte rug. Overigens is het altijd zinvol na de pauze je natte onderlaag te vervangen door die extra droge onderlaag. Laat de noren maar schuiven in de sneeuw. En Nordseter is een van die plekken waar ze zelf graag komen. Je zit én in het hooggebergte én dicht bij de stad Lillehammer. Stilte én gezelligheid gaan zo hand in hand.

Een paar doelen voor tochten op de langlaufski: Pellestova Høyfjellshotel of Hafjell skisentrum. Op beide plaatsen is het ook leuk om wat te eten.