Natuurlijk Scandinavië

Foto: Jeroen Moelands

Dwars door de sneeuw van Zweeds en Noors Lapland

  • 01 oktober 2014
  • Noorwegen, Zweden

Lapland is een bijzonder stukje van het noorden. Grootse stilte, bijzondere bergen en het rijk van de Sami, waar ze al eeuwenlang rondtrekken. Even zijn we te gast. Op avontuur op de ski boven de poolcirkel.

Een van de paden die door Zweeds Lapland voeren is Kungsleden; op dit pad kun je in alle seizoenen van hut naar hut trekken. In de winter een extra bijzondere uitdaging om hier op pad te gaan. Je eigen spoor trekken door de verse sneeuw. Volledige stilte, alleen de sneeuw hoor je. Op de tocht kom je door imposante gletsjerdalen tussen de hoogste bergtoppen van Zweeds en Noors Lapland, het rijk van de Sami die hier met hun rendieren leven.

Op tocht maak je de winter mee op een heel bijzondere manier: eerst hout hakken, vuur stoken en sneeuw smelten bijvoorbeeld. Weg van de moderne voorzieningen, puur natuur temidden van magische sneeuwlandschappen. Een onbewoonde witte wildernis. In een groepje van maximaal tien deelnemers ervaar je de winter op een heel andere manier. Met elkaar aan het werk en op de ski dwars door de Zweedse bergen nabij de hoogste berg, de Kebnekaise.

Het gebied, officieel aangeduid als Laponia, beslaat zo'n 10 000 km2. Deze onbewoonde wildernis is door de UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed gebied boven de poolcirkel. De elf bergtoppen hoger dan 2000 m die Zweden rijk is, liggen allemaal in dit gebied. Door de immense gletsjerkrachten zijn er diepe, brede dalen uitgeschuurd met steile wanden en afgeronde toppen. In het gebied stromen woeste rivieren die uitmonden in grotere en kleinere meren. In de winter zijn ze bedekt met een dikke laag sneeuw en ijs. Ideaal om overheen te langlaufen.

De tocht loopt grotendeels boven de boomgrens. Het eerste deel volgt het beroemde Kungsleden, letterlijk vertaald het koningspad. Het hoogste punt is de Tjäktja-pas op 1150 meter. Bij mooi weer heb je hier het beroemdste uitzicht van Lapland. Een deel van de tocht gaat ook door Noorwegen via authentieke  berghutten die op dagafstand van elkaar liggen. Ze zijn eenvoudig, maar praktisch ingericht. De eerste nacht in het Kebnekaise fjällstation tref je nog de voorzieningen van een hotel. Kleine kamers met centrale verwarming, warme douches, een restaurant én de sauna altijd warm.

De rest van de tocht overnacht je in stugor, het Zweeds voor huisjes, door de Noren aangeduid als hytter. Een verzameling kleine, knusse houten hutjes met gemeenschappelijke kookruimte en eenvoudige slaapzalen met stapelbedden. De slaapzalen zijn gemengd, typisch Scandinavisch. Er zijn dekbedden en kussens, maar een lakenzak neem je zelf mee. Hier is geen elektriciteit: je hakt zelf je hout klein en stookt de kachel op. Water haal je uit een waterput van ijs in een rivier of meer. Reken maar dat je deze winterse tocht nooit meer vergeet.

De langlaufspecialist in Nederland, Vasa Sport, biedt deze trekking aan in de winter van 2015. De 12-daagse toerlanglauftrekking Kungsleden staat onder leiding van Saar Langelaan en Rick Hoenderop. Saar is een ervaren reisbegeleider en enthousiast toerlanglaufer. Zij kent het gebied op haar duimpje en neemt je graag mee door dit indrukwekkende landschap. Rick is een echte wintersportliefhebber en werkzaam als instructeur in langlaufen, toerskiën en telemarken. Zowel Saar als Rick genieten van de gezelligheid van groepen. Ervaringen delen, een goed gesprek en samen een mooie vakantie beleven staan bij hen even hoog in het vaandel als sportiviteit en inspanning. Bekijk de links voor meer informatie.