Natuurlijk Scandinavië

Dwars over eeuwenoud ijs

  • 19 september 2017
  • Noorwegen

In de tijd van de opwarming van de aarde, worden de gletsjers kleiner. Toch is het smelten van gletsers van alle tijden. Zo ook de tochten over deze majestueuze ijsvlakten.

Noorwegen kent nog een groot aantal gletsjers. Ook al zijn sommige behoorlijk geslonken, toch zijn er nog veel mogelijkheden om de gletsjer op te gaan. Een gletsjer is eigenlijk alleen te betreden met ervaren gidsen. Zonder gids of ervaren gletsjerklimmers op stap te gaan is vragen om moeilijkheden. De gevaren zijn van te voren absoluut niet in te schatten. Gletsjers zijn er onder andere in de Hardangervidda, Jotunheimen en noordelijker in Noorwegen.

IJs in beweging
Een van de onvoorspelbare dingen op de gletsjer is dat sneeuw en ijs in beweging is. Zonder ook maar een voorafgaande waarschuwing kan een groot stuk ijs afbrokkelen. Als enkele mens ben je machteloos tegenover dit brute natuurgeweld.De gids is niet alleen goed op de hoogte van de lokale omstandigheden omdat hij veel op de gletsjer is, maar ook weet hij hoe te handelen met meer mensen bij elkaar.

In de touwen
En dus gaan ook in de touwen om de veiligheid van elkaar te hebben. We moeten nu wel in hetzelfde tempo gaan en ons overgeven aan de instructies van de gids. Het is van groot belang om met elkaar in hetzelfde ritme te lopen. We houden het touw met een zekere spanning maar ook niet te strak. Regelmatig kijkt te gids om om te zien of iedereen goed mee kan komen. Met een beetje soepelheid lukt het eigenlijk altijd wel. En wanneer het te snel gaat is één brul naar de gids genoeg om het tempo wat te veranderen.

Schitterende kleuren
Eenmaal over de gletser kom je de mooiste dingen tegen op de tocht over het eeuwenoude ijs. We vragen even om een korte fotostop on de mooie kleuren vast te leggen.Vooral dieper in de gletsjer zie je de mooiste blauwe kleuren. We dalen ook nog even door een geul om het magische licht van nabij te bekijken. Prachtig om zo het inwendige van de gletsjer voor een deel te kunnen aanschouwen. Maar ook bovenop de gletsjer is het een magisch gezicht zo over het eeuwenoude ijs te trekken.

Terug naar de basis
Na de tocht over de gletsjer is er de weg terug naar Krossbu. Over slingerende paden dragen we de stijgijzers, touwen en hauwelen weer terug. In de warme berghut komt de geur van vers gebakken wafels je tegemoet. Goed om zo terug te komen na de tocht over het ijs. 

 

Deze ervaringen berusten op een gletsjertocht vanuit de Turiststasjon Krossbu. Vanuit deze berghut gaan regelmatig tochten over de gletsjers in de omgeving. De foto's zijn gemaakt op de Smørstabbre in Jotunheimen