Natuurlijk Scandinavië

Een eindeloze witte vlakte

  • Noorwegen

Wel of geen sneeuw is in de Noorse bergen is nooit een vraag. Iedere winter ligt er weer een dikke sneeuwlaag. En dus steeds weer een uitdaging voor een lekkere lange langlauftocht in de bergen. Of in de loipe of je eigen spoor trekken: op weg door een eindeloos witte vlakte.

Het Noorse berggebied is meer dan een half jaar bedekt onder een dikke laag sneeuw. Iedere winter loopt er een uitgebreid langlaufnetwerk door de Noorse bergen. Wie wil kan het hele bergland door, want overal zijn wel verbindingen tussen alle netwerken. Noorwegen is voor de langlaufer één groot wintersportgebied; je kunt overal alle kanten op. De skies onder en gaan... 

Grote keuze
Noorwegen zit vol berggebieden waar het goed toeven is in de winter. De langlaufroutes vormen een mooie verbinding tussen de verschillende DNT-hutten. Van oudsher vormen de DNT hutten een veilige plek in de bergen voor een veilige en confortabele overnachting. Elk seizoen weer opnieuw. Weer of geen weer. In de winter is er voldoende hout om de hut warm te maken en de sneeuw te smelten voor het eten en het drinken. In sommige van de DNT hutten gaat het er inderdaad zo aan toe om helemaal zelfvoorzienend te zijn: zonder stroom en warm en koud water. Een emmer sneeuw vormt de basis voor je eten, drinken en wassen. Maar de DNT heeft ook diverse luxe hutten met alle vormen van gemak. Er zijn er zelfs waar je een biertje of glaasje wijn kunt krijgen.

Een tocht over de vlakte
In dit geval gaan we op tocht in Huldreheimen met start- en eindpunt in Esdpedalen. Het gebied bestaat uit een rustige, bosrijke omgevingmet afwisselen heuvels en bergen. De tocht door Huldreheimen gaat van laag naar hoger door het bos, zoals op zoveel plaatsen in het Noorse bergland. Eenmaal bovengekomen strekt zich een lange vlakte uit om heerlijk over rond te trekken in de loipe. In de verte zijn op sommige plaatsen de hogere bergen zichtbaar.