Natuurlijk Scandinavië

Een energiegevend hotel

  • 15 september 2014
  • Noorwegen

Hotels zijn er heel wat in de wereld, maar een hotel waar je energie van krijgt is een ander verhaal. Het komt allemaal door de soberheid én een grenzeloos uitzicht.

Het Energiehotel, in het Noors simpelweg: Energihotellet, was ooit bedoeld om mensen van de energiemaatschappij die werkten aan het grootse energieproject Røldal-Suldal in zuid-west Noorwegen onderdak te bieden in de jaren 60. Het hotel ligt in een volledige stille omgeving met het uitzicht naar het zuiden over het kleine plaatsje Nesflaten en het prachtige Suldalsvatnet. De zon staat recht in je kamer.

Bijzonder aan het hotel zijn vooral de sobere inrichting, de strakke architectuur en het gebruik van simpele en duurzame materialen. Maximaal is het uitzicht doordat de kamers hoog gelegen zijn en een wand van glas hebben. In de vensterbank kun je zitten en van het uitzicht genieten of gewoon lekker werken aan een hoge stoel.

De omringende natuur is vooral uitnodigend voor wandelingen en beklimmingen van toppen in de omgeving. Het hotel ligt niet ver van de vermaarde riksvei 13, een toeristische weg met een rijke geschiedenis. Ooit ontdekten de eerste Engelse toeristen hier het binnenland van Noorwegen. Dit bijzonder stukje Ryfylke heeft al heel wat mensen geinspireerd op verkenning te gaan. Het leuke van de omgeving is dat het niet zo super toeristisch is, maar je toch ook weer snel in een stad kan zijn of juist lekker in de bergen.

In een gemeenschappelijke zaal tref je het interieur aan uit de zestiger jaren, ook vanuit hier heb je het grootste uitzicht. Of je kunt naar buiten op een balkon genieten van dit landschap.