
Een groot meer met een dikke ijsplaat
Een dikke plaat ijs om eindeloos te glijden, dat is waar iedere natuurijsliefhebber van droomt. Liefst aan de rand van een stadje met een mooie omgeving. Laat Östersund dat nu allemaal hebben. En natuurijs als goud.
Östersund heeft van oudsher al een schaatstraditie; een van de inwoners van de stad, Sigge Ericsson, heeft goede herinneringen aan zijn eigen rondjes op de baan in zijn woonplaats Östersund. Ericsson (1930) werd in 1955 Europees kampioen in het Zweedse Falun en wereldkampioen in Moskou. Bij de Olympische winterspelen in Cortina won hij goud op de 10.000 m. Het ijs in Östersund is ook geliefd onder de inwoners. Ze doen er alles op als het maar even kan: ijshockey, schaatsen, langlaufen, wandelen, hardlopen. Op het ijs is één gezellige boel als het februari geworden is.
De Storsjö, letterlijk vertaald het grote meer, is een geliefd terrein voor de inwoners van de stad. Maar steeds meer weten deze mooie ijsvlakte aan de rand van de Zweedse wildernis te vinden. Op en naast het meer kun je goed langlaufen én met zicht op de piste. Niet ver van het meer ligt het openluchtmuseum waar binnen en buiten veel te beleven valt. Omdat ze hier houden van de winter hebben ze zelfs een winterpark in het leven geroepen: vinterparken. Dit initiatief dateert van de winter van onze laatste Elfstedentocht: 1996/1997.
In de afgelopen jaren zijn er diverse schaatsactiviteiten vanuit Nederland geweest. Dit jaar wordt er weer een 200 km georganiseerd. De 'IJsvreters' van de kunstijsbaan van Haarlem hebben dit keer zelf het initiatief genomen. Het zal een mooi feest worden op het ijs op 25 februari. De IJsvreters is een kleine informele schaatsclub die sinds 1994 vele tochten reed in binnen- en buitenland (Oostenrijk, Finland, Zweden, Mongolië). In 2010 schaatsten de IJsvreters ook in Östersund.