Natuurlijk Scandinavië

Een hotel met natuurijs om de hoek

  • Zweden, Langlaufen, Skiën, Schaatsen, Wintersport

Als je het zou vertellen aan Nederlandse schaatsliefhebbers zouden ze het niet geloven. Je hebt een hotel en je hebt Orsasjön (het Orsa-meer) om de hoek; meestal meer dan 30 cm dik ijs. Een meer waar - als het maar even kan -  maandenlang een baan geveegd wordt. Soms schaats je in je eentje.

Orsasjön ligt tussen de plaatsen Mora en Orsa in Dalarna, de schaatsprovincie van Zweden. Hier kan het meest geschaatst worden, want niet op heel veel plaatsen in Zweden is het mogelijk om het ijs te vegen. Op beide meren Orsasjön en Saxviken bij Mora veegt de plaatselijke schaatsclub zijn banen. Het geveegde ijs is voora bedoeld om de plaatselijke bevolking te laten genieten van het natuurijs dat hier maandenlang ligt.

IJspret dichtbij
Niet ver van het meer van Orsa, door de Zweden aangeduid als Orsasjön (het Orsameer), ligt Kungshaga hotel, een klein gezellig familiehotel gerund door Nederlanders. Als het aan Daphne en Pauwel ligt zouden ze wekenlang schaatsliefhebbers kunnen huisvesten. Een hotel met uitzicht op het ijs en een geveegde baan op loopafstand. Wandelend vanuit het hotel kun je met de schaatsen onder je arm het ijs op. Als je de rand van het ijs bereikt ben je lekker warm en is het meer voor jou, want door de weeks zijn de meeste schaatsliefhebbers aan het werk. In de weekeinden zijn er vaak activiteiten op het ijs voor jong en oud.

Meer dan ijs alleen
Soms ligt er wel een baan van 30 km, want de vegers van het ijs willen zelf graag in Mora kunnen starten. Jarenlang vegen ze het ijs al op dezelfde manier en de meesten in de omgeving hebben de weg naar het ijs gevonden. Ook Kungshaga hotel is vertrouwd met gasten die op zoek gaan naar het ijs. Maar het mooie van deze locatie is ook dat wie van langlaufen, skiën, sneeuwschoenwandelen of winterse avonturen houdt hier ook goed zit. Op korte afstand ligt het skigebied Orsa Grönklitt. Er is van alles te beleven om de Zweedse winter aan den lijve te ondergaan. Een weekje of lang weekend Kungshaga is dan ook een garantie voor echt winters plezier om de hoek.

Kungshaga is goed te bereiken vanaf Göteborg, de aankomsthaven van de Stena line. Je hebt dan het gemak van de eigen auto bij je. Vanuit Nederland rijd je naar Kiel. Een andere mogelijkheid is vliegen naar Stockholm en dan met een huurauto nog een uur of vier doorrijden. Voor wie niet wil rijden vanaf Stockholm is er ook de mogelijkheid om de trein te nemen van Arlanda naar Mora en daar een auto te huren.