Natuurlijk Scandinavië

Fietsen tussen gletsjers en bergen

  • 19 mei 2015
  • Noorwegen

Het aantal wegen en spoorbanen in Noorwegen is niet groot. Geen wonder: de bergen maken aanleg niet gemakkelijk. Maar ooit werd een spoorbaan aangelegd tussen Bergen en Oslo. De aanlegweg is nu een van de meest populaire fietsroutes.

De aanleg van de spoorweg, Bergensbanen, was geen gemakkelijke opgave. De aanleg was een van de meest gecompliceerde opgaven in de Noorse geschiedenis. Met 2400 man was de klus in 1909 geklaard. Wie het nog eens na wil zien, kan het allemaal bekijken in het Rallarmuseum in Finse, de hoogste plek van de aanlegweg voor het spoor: Rallarveien.

Rallarveien is juist door zijn afwisseling aan landschappen bijzonder aantrekkelijk. De fietsroute is niet alleen een mooie kennismaking met bergen, gletsjers en bergmeren maar ook met de fjorden. Omdat we op verschillende hoogtes rijden is het raadzaam verschillende soorten kleren bij je te hebben.  Bij de start in Haugastøl is het mogelijk fietsen te huren. Deze plek is ook per trein bereikbaar. De nabijgelegen trein maakt het fietsen op dit stuk trouwens extra flexibel dooordat begin en eind gemakkelijk te plannen of te veranderen zijn. Het eindpunt van de route is Flåm en daarmee zijn we van bergniveau op fjordniveau gekomen.

Wie de hele route wil doen fietst van Haugastøl over Finse, Myrdal naar Flåm. Dit traject is 81 kilometer, maar kan dus ook gedeeltelijk worden afgelegd door de trein te gebruiken in de tussengelegen plaatsen. Het beste seizoen voor een fietstocht is van juli tot eind september. In juni kan er plaatselijk nog veel sneeuw liggen, met name op de hoger gelegen stukken. Het hoogste punt is 1343 meter. Er is ook fietsverhuur in Finse en Myrdal.

Wie met eigen auto komt rijdt de weg vanaf Bergen naar Oslo of andersom en parkeert de auto bij Haugastøl. Voor wie met openbaar vervoer komt of Oslo of Bergen als stadplaats heeft kan gemakkelijk per trein reizen naar Haugastøl en daar een fiets huren.