Natuurlijk Scandinavië

Het verhaal van de zuidkaap van Noorwegen

  • 24 september 2014
  • Noorwegen

Voor de meeste toeristen die naar Noorwegen trekken is de Noordkaap als een magneet: je moet er geweest zijn. Maar niet minder veelzeggend is de Zuidkaap (Sydkapp) met de vuurtoren van Lindesnes en zijn verhaal met een begin in 1656.

Tussen de Noordkaap en het zuidelijkste puntje van Noorwegen ligt 2518 km. Velen zijn op weg naar het einddoel in het noorden, maar de zuidkust met Lindesnes fyr is een evenzo boeiend reisdoel. Eigenlijk is dit uiterste puntje met elk weertype leuk om te bezoeken: bij mooi weer de verre uitzichten vanaf de vuurtoren en bij ruig weer de rotsen in de branding. Het water van het Skagerak botst met grof geweld tegen de Noorse zuidkust. Soms met een windkracht, waarbij je je maar ternauwernood staande houdt.

Een klim in de vuurtoren wordt beloond met een groots uitzicht over zee en de rotsen van de kust. Je krijgt een mooi beeld van de grillige zuidkust, de zee en het achterland. In de omringende gebouwen zijn interessante exposities over de geschiedenis van de vuurtoren en alles wat zich hier afspeelde in de laatste honderden jaren.

In de gangen in de rotsen is een fotoexpositie te zien van de omgeving en de gebouwen rond de vuurtoren. Ook in de rotsen is de Fjellhal, een hal met tal van bezienswaardigheden en een filmzaal. Er is de hele geschiedenis te zien vanaf het waarschuwende licht dat 27 februari 1656 hier voor het eerst ontstoken werd.  Lang is het vuur op de kliffen bij Lindesnes het belangrijkste middel tot navigatie geweest bij de doorgang van schepen op het Skagerak tussen Noorwegen en Denemarken op weg naar de Oostzee en de landen die daaraan grenzen.