Natuurlijk Scandinavië

Jaarrond sneeuw in de Noorse bergen

  • Noorwegen

In Noorwegen ligt veel sneeuw, 365 dagen lang. Voor de echte ski-liefhebbers zijn er dan ook twee seizoenen: de winter én de zomer. Noorwegen kent drie echte zomerskigebieden; ze gaan open de dag nadat de winterskigebieden sluiten. Glijden onder de middernachtzon.

Het Noorse berggebied zit vol met sneeuw; zo is het al eeuwen. Sterker nog: in de ijstijden die we gehad hebben was heel Scandinavië één grote ijsvlakte. Geen mens kon er leven door het dikke pak ijs én sneeuw natuurlijk. De huidige gletsjers zijn daar de restanten van. Maar de restanten worden er uiteraard niet groter op. Toch zijn er nog veel gletsjers met flinke sneeuwmassa's. Ideaal om op te skiën of te langlaufen. 

Zomer en winter op één dag
Een van de plekken waar je in de zomer lekker kunt skiën is Folgefonna.Als in de zomer langs de Hardangerfjord de kersen rijpen kun je boven in de bergen midden in de sneeuw zitten. Een klein uurtje rijden vanaf het water van de fjord en je zit boven op de Folgefonna midden in de sneeuw. Boven op de gletsjer is het als op het strand, alleen is hier alles wit: sneeuw aan alle kanten met uitzicht op de Hardangervidda en de fjord beneden. Een enorme ruimte van alleen maar sneeuw om je heen. 's Ochtends skiën en 's middags lekker zwemmen in de fjord, de Hardanger op zijn best. Zomer en winter beleef je op één dag. Folgefonna is goed te bereiken vanaf  Bergen en Voss. De omgeving van Norheimsund is een ideale verblijfplaats voor wie dicht bij het zomerskicentrum wil zitten. De Hardangervidda, het grootste bergplateau van Noord-Europa, leent zich ook goed voor bergtochten; je kunt kiezen voor meerdaagse tochten van hut naar hut of kortere als dagwandeling. De Hardangervidda vormt in zijn geheel een nationaal park. 

Langs toeristische route
Een tweede plek om in de zomer te kunnen skiën is Strynefjell; dit berggebied ligt ook westelijk, maar dan wat noordelijker. Strynefjellet ligt 45 km ten oosten van het plaatsje Stryn..Het skicentrum ligt langs de provincialeweg nr 258, beter bekend als de Gamle strynefjellsvei. Deze weg is een van de routes van de nationale toeristische routes. In dit gebied valt zoveel sneeuw dat deze weg van oktober tot eind mei gesloten is.
Het skigebied ligt op de Tystigbre.

Nabij de hoogste berg
Het derde zomerskigebied is gelegen in het berggebied Jotunheimen.Dit gebied heeft de hoogste bergen van het land, waaronder ook de hoogste berg: Galdhøpiggen (2469 m), Nabij deze berg ligt het zomerskigebied  Galdhøpiggen Sommerskisenter. 

Voor alle drie gebieden geldt dat de warme zomers van de laatste jaren ervoor zorgen dat soms het seizoen eerder beëindigd moet worden. Hogere temperaturen gecombineerd met wind zorgen voor lastige omstandigheden om de sneeuwcondities voor de ski-liefhebbers goed te houden. 

De zomerski-gebieden Stryn sommerski en Galdhøpiggen Sommerskisenter liggen enige uren rijden verwijderd van de nationale luchthaven Gardermoen nabij Oslo; Folgefonna is het best bereikbaar via de luchthaven van Bergen.