Natuurlijk Scandinavië

Lekker lang langlaufen

  • Langlaufen, Wintersport

Omdat vrijwel iedereen in Noord-Europa wel een paar langlaufski's heeft, is het niet moeilijk om een plek te vinden. Meestal bevindt de loipe bij de achterdeur. Terwijl het langlaufen bij ons nog steeds een beetje duf imago heeft, is dat in het noorden wel anders. Hier gaat het er juist heftig aan toe op de latten.

Als er één groot langlaufgebied in de wereld is, ligt dat wel in Noord-Europa. Zodra de eerste sneeuw gevallen is, zie je door Noorwegen, Zweden en Finland langlaufsporen echt alle kanten op gaan. Er zijn mensen die de langlaufski's gewoon tegen de achtergevel laten staan. Je weet maar nooit wanneer het weer kan.

Noord-Europa leent zich fantastisch voor het maken van lange tochten door de bossen, huttentochten, top op, top af, techniek trainen of gewoon naar de super met je rugzak. Voor langlaufen heb je dus niet echt een specifieke wintersportcentrum strikt nodig. Tenzij je natuurlijk materiaal wilt lenen, dan is het natuurlijk handig bij een centrum te zijn waar ski's gehuurd kunnen worden.

Op veel plaatsen zijn loipes geprepareerd vanuit de centrale centra waar veel langlaufers starten. Veel loipes in die gebieden worden dagelijks onderhouden. Op sommige plaatsen is het zelfs mogelijk op de site te zien, waar de preparatie gaande is. Op deze site laten we later de actuele linken zien via de sites die dit presenteren.