Natuurlijk Scandinavië

Maandenlang 24 uur zon

  • Noorwegen, Zweden, IJsland, Finland

Zonaanbidders gaan naar het zuiden, want daar schijnt de zon te zijn. In het noorden is er maandenlang 24 uur zon per dag. Alleen de aanbidders van de middernachtzon gaan de poolcirkel over. Op zoek naar de langste dagen.

Boven de poolcirkel staat de zon in de maanden juni en juli 24 uur boven de horizon en hoe hoger je gaat, hoe langer die periode. Op Spitsbergen (Svalbard) staat de zon vananaf 20 april al 24 uur aan de hemel en dat houdt stand tot 23 augustus. Maar ook minder noorderlijk kun je maandenlang van de middernachtzon genieten als je maar in de omgeving van de poolcirkel bent.

Voor Noorwegen is dat de omgeving van Bodø, in Zweden ter hoogte van Jokkmokk en in Finland ter hoogte van Kemijärvi. Lekkere lange dagen waar de zon maar niet ondergaat. Maar ook wat zuidelijker is de invloed van de middernachtzon al goed merkbaar. Eigenlijk kun je bij binnenkomst in Noorwegen, Zweden en Finland al merken dat de dagen zeer lang zijn.

Door de lange dagen is het ook leuk om langer te reizen en de avonden te gebruiken om verder te komen. Een mooie ervaring om de zon goed te zien is een reis langs de kust van Noorwegen. Een mooie route voor ritten in de avond is kystvei 17, rijksweg 17 door Helgeland. Een prachtige route om rustig te kunnen rijden en te genieten van het landschap. Onderweg zijn veel mooie stopplaatsen en uitzichtpunten.

Een van de meest bezochte p[laatsen om de middernachtzon te zien is de Noordkaap. Bezoekers van deze noordelijke locatie komen uit de hele wereld. Maar jammer is het als je onderweg moet jakkeren op weg naar deze zeer noordelijke bestemming. Daarom is het beter in het hele noorden onderweg te genieten van goede weersomstandigheden. Op de Noordkaap kan het wel bewolkt zijn; dus: benut het goede weer maar waar je ook bent in het noorden. 

In Zweden zijn het vooral Zweeds lapland en de bergen van het noorden die prachtige middernacht-ervaringen bieden. Wie wil kan in Björkliden golfen boven de poolcirkel tijdens de lichte nachten. De lange avonden maken het mogelijk je vakantie te verdubbelen in het noorden. MIsschien wel even een middagslaapje om het in de lichte nacht vol te houden.