Natuurlijk Scandinavië

Met de rendierslee er op uit

  • Noorwegen, Wintersport

Sneeuw is er op veel plaatsen in Europa, maar het vervoer in een slee met daarvoor een paar rendieren is wel een ander verhaal. In Noord-Europa worden rendieren al eeuwenlang ook gebruikt als vervoermiddel.

Een kennismaking met de Lappen (liever Sami)  hoeft niet perse in Lapland plaats te vinden. In het winterseizoen zijn er op diverse plaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland mogelijkheden om tochten per slee te maken aangespannen met rendieren. Soms zijn er rond de skigebieden van die mogelijkheden.

Berit Hætta is een van die Sami-mensen die rondtrekt met haar dieren en sledes naar diverse plaatsen. Prachtige dieren om van nabij te zien en te genieten van hun gang door de natuur. Deze manier van voortbewegen door de natuur is werkelijk uniek, want niet veel mensen zullen dit meemaken juist met deze dieren.

De rendieren leven van het speciale rendiermos dat in grote oppervlakten op de toendra's groeit. Bij het vervoer naar andere plaatsen krijgen ze dit voedsel mee om in goede conditie te blijven.