Natuurlijk Scandinavië

Foto: Aan de voet van de Snøhetta ligt het voormalige skytefelt.

Natuur restaureren bij Dovrefjell

  • 26 november 2014
  • Noorwegen

Dovrefjell is een van de markante berggebieden van Noorwegen. Nergens anders lopen bijvoorbeeld muskusossen. Maar een deel van het gebied was militair terrein. Vanaf 2006 krijgt de natuur weer alles terug. Hard werken voor de mens om de natuur te helpen.

Sinds 1923 had het Noorse leger een terrein aan de voet van de Dovrefjell bij Hjerkinn. Sinds 2005 wordt het gebied door militairen schoon gemaakt om plaats te maken voor de natuur. Een project gestart in 2006 voorziet in een snelle aanpak om het 85 jaar oude militair gebied weer om te toveren tot natuur in de meest oorspronkelijke vorm. In de afgelopen tijd is daarom naarstig gewerkt aan het opschonen van het terrein. Opruimen van munitie, bouwmaterialen, wegen en afval heeft al veel tijd gekost, maar levert weer een mooi stuk natuur op.

Inmiddels is het tijd geworden voor het inrichten met van het gebied met beplanting. Daartoe wordt gebruik gemaakt van zaden om snel het gebied weer in een natuurlijke situatie te brengen. Hiervoor is onder andere zaad gebruikt van Festuca ovina, een grassoort die in de regio van Hjerkinn ook van nature voorkomt. Ook andere zaden zijn in het gebied uitgezaaid om snel een goede en natuurlijke begroeiing te bewerkstelligen. Bij de struiken is het anders aangepakt: hier zijn in de zomer van 2014 25.000 jonge planten uitgezet. Het gaat hierbij om drie soorten kruipwilg: Salix phylicifolia, Salix glauca en Salix lapponum.

Met dit project van het Noorse Bioforsk ziet het ernaar uit dat het voormaliger militaire terrein snel weer in een geheel natuurlijke vorm zal zijn omgetoverd. Het terrein is te zien vanaf het uitzichtpunt Viewpoint Snøhetta dat enige jaren geleden is geopend. Dit punt is bereikbaar vanaf de E6 tussen Dombås en Hjerkinn. Vanuit dit punt is ook de hoogste berg, de Snøhetta goed te zien.

Bron: Gartner Yrket