Natuurlijk Scandinavië

Natuurijs op Mjøsa smaakt naar meer

  • Noorwegen, Schaatsen, Wintersport

Maandenlang ligt er een dikke laag ijs op het grootste meer van Noorwegen, de Mjøsa. Maar hierop kunnen schaatsen is nog een ander verhaal. Een dikke sneeuwlaag moet  er wel af.

Een groot meer met veel en dik ijs is één ding, maar hier een schaatsbaan maken van enkele kilometers is wel een ander verhaal. Terwijl in Nederland ijsclubs steeds staan te popelen om zodra het ijs dik genoeg is het te vegen voor duizenden schaatsliefhebbers, zijn er weinig Noren die dezelfde intentie hebben. Schaatsen op natuurijs is niet in.

Gelukkig dat er initiatieven zijn om op enkele plekken toch schaatsijs te creëren. Twee van die initiatieven zijn op de Mjøsa tussen Moelv en Lillehammer. Het Norwegian Skating Festival en sinds 2012 ook Skate4Life. Zou het toeval zijn dat een groepje Nederlanders zich hard maakte om hier een baan te vegen voor Nederlandse schaatsliefhebbers? Jeroen Oostendorp en Jeroen Linnenbank zetten de schouders eronder om een geveegde baan voor een nieuw internationaal schaatsevenement te maken.. 

Met de hulp van diverse vrijwilligers slaagden ze erin een baan te maken van 2,5 km voor het Skate4life evenement van zaterdag 25 februari 2012. Hun ambitie: jaarlijks voor enkele weken een schaatsbaan onderhouden. De winter van 2011/2012 was het nog niet gelukt dit voor enkele weken te doen, maar de intentie is er.

Een mooie gedachte om een bezoek aan Lillehammer te combineren met andere winterse activiteiten.