Natuurlijk Scandinavië

Nieuwe langlaufuitdaging: Årefjällsloppet

  • Zweden, Langlaufen, Wintersport

Er zijn al diverse lang-afstands-uitdagingen voor de langlaufer, maar de Årefjällsloppet voegt daar duidelijk iets aan toe: een prachtig landschap aan de rand van Zweeds Lapland.

Årefjället is een fantastisch berggebied in Jämtland/Härjedalen op de grens met Zweeds Lapland. Het is er stil met hoer en daar kleine plaatsjes in het landschap. Een skitocht in dit gebied is een tocht met afwisselende uitzichten op een fraaie bergen. De loipes zijn goed onderhouden en glijden perfect in een van de laatste weken van maart.

De nachten zijn nog koud. De zon heeft al aardig wat kracht, maar de sneeuwconditiesblijven goed. Het is een mooie combinatie van voorjaar en winter, niet voor niets door de Sami-bevolking die hier nabij leeft aangeduid als vårvinter, voorjaarswinter.

Vrijdag 22 maart klonk in Edsåsdalen om tien uur het startschot van de eerste Årefjällsloppet in de geschiedenis. En het werd een mooi langeafstands spectakel in de bergen rond Åre. Eerst een stuk klimmen, daarna over een meer en dan een lange afdaling met een vrij vlak stuk richting het einddoel in het wintersportplaatsje Åre.

De dag erna volgde de lange Årefjällsloppet van 75 km. De bedoeling is dat dit evenement aan aanvulling vormt op de Vasaloppet en tegelijkertijd de afsluiting vormt van het crosscountry-seizoen in de zogenaamde Swixclassics, waarin ook andere grote langlaufevenementen zoals de Vasaloppet meedraaien.