Natuurlijk Scandinavië

Op hoger niveau in Valdres

  • Noorwegen, Langlaufen, Wintersport

De bergen rond Beito liggen er uitdagend bij. In de zomer is elke top een uitdaging voor de bergwandelaar. In de winter komen de sneeuwschoenen goed van pas. Met Tor Erik gaan we naar de top van de Grønolshovda.

Gaan op sneeuwschoenen is een ervaring op zich: we komen op plekken waar geen loipe is, dwars door het bos. Zonder onze 'truger' zouden we hier niet echt omhoog gekomen zijn. Langzaam klimmen we langs de bosrand  omhoog, hoe hoog de sneeuw ook ligt; geen belemmering.

Hoe hoger we komen, hoe dunner de berken, waar we ons een weg door moeten banen. Maar het gaat goed met deze sneeuwschoenen. Wel handig om je af en toe aan een slingerende berk op te kunnen trekken tegen de berghelling. Door de diepe sneeuw baant Tor Erik die voor ons uit gaat een pad dat eigenlijk een stel treden vormt, dat we alleen maar hoeven te volgen.

Tor Erik kent hier het gebied als geen ander. Als kind ging hij hier al van top tot top. Nu runt hij met zijn broer Øyvind Grønolen Fjellgard. En hij doet niets liever dan de gasten meenemen omhoog de bergen in. Midden in de natuur. En wie hoogtevrees heeft helpt hij er net zo gemakkelijk. Vertrouwd raken met de omgeving en jezelf is zijn devies. Dat is niet zo moeilijk hier in Valdres.