Natuurlijk Scandinavië

Op ontdekking in een bevroren waterval

  • Zweden, Wintersport

Zweden zit vol snelstromende rivieren en woeste watervallen. Met donderend geweld valt het water met grote kracht omlaag. Maar hoe zit dat in de winter? Heb jij weleens tussen de pegels gelopen? Welkom in Ristafallet.

Zweden is een land vol sneeuw en ijs. Als in oktober/november de vorst komt stromen aanvankelijk de rivieren en watervallen nog wel door de kracht van het water. Anders wordt het als de nachten langer worden en de temperatuur verder daalt. Rivieren worden stiller en bevriezen plaatselijk en watervallen groeien langzaam aan tot de mooiste ijsformaties. Een daarvan is Ristafallet, niet ver van de wintersportplaats Åre en het stille Edsåsdalen.

Het water van Ristafallet kan nog lang zijn weg omlaag vinden, maar het houdt een keer op. En op dat moment is de waterval omgetoverd in één gigantische ijsmassa met de meest woeste vormen; ieder jaar weer anders. We nemen een kijkje vanuit Edsåsdalen waar we verblijven in Dalens gård, een mooi eindpunt van de weg en het begin van een avontuur in de witte wildernis.

De omgeving van Ristafallet is al een belevenis op zich: om de waterval is een bos vol besneeuwde bomen. Een afdaling naar het ijs van de ijsgrot van de waterval is een spannend avontuur. Met een touw dalen we langs de sparrenbomen omlaag. De sneeuw knarst onder je voeten op weg weer omhoog om bij de holtes in de waterval te komen. Het omhoog klimmen in het ijs is een bijzondere ervaring.Je gelooft je ogen niet bij het binnentreden in deze ijsmassa, gevormd door de natuur. De grillige vormen en de grote hoeveelheden zijn imponerend. Dit schouwspel zul je op weinig andere plaatsen kunnen ervaren. Zweden winter op z'n best.


Ristafjallet Camping & Restaurant ligt niet ver van Undersåker aan de weg E14 tussen Trondheim en Östersund