Natuurlijk Scandinavië

Op zoek naar Moeder Noorwegen

  • 12 september 2014
  • Noorwegen

Noorwegen is een grillig stuk land met zee aan alle kanten. In Rogaland kijkt Mor Norge uit op zee, met de bergen in de rug. Een boeiende plek voor wandelingen door een ruig landschap.

Stavanger is voor ons Nederlanders en Belgen een perfecte poort om Noorwegen binnen te komen. Vanaf Schiphol land je in ruim een uur in het hart van de fjorden, de bergen én de tuin van Noorwegen. Het vlakkere Jæren en Rogaland zorgen voor de beste Noorse producten, maar voorbij de landerijen ligt een prachtig wandelgebied tussen zee en bergen.

Onderweg maak je kennis met diverse vogels en planten, maar vooral met een indrukwekkend leeg landschap. Door de westelijke ligging kan het weer nogal veranderlijk zijn. Maar dat zorgt tegelijkertijd voor fraaie wisselingen in de lucht. Door het open landschap zijn de uitzichten extra ver.

De Noorse kunstenaar Neandros plaatste in the middle of nowhere in 1927 zijn standbeeld in dit bijzonder stuk landschap. Nog steeds kijkt Moeder Noorwegen wakend over de Noorse kust.  Vanaf Holmavatn, een klein meertje loopt een slingerend pad tussen de heuvels, watertjes en steenpartijen. Goed voor een mooie tocht van twee tot drie uur. Vanuit Stavanger is het een uurtje rijden naar deze plek. Door een goede markering is er onderweg te kiezen voor andere doelen onderweg, dan alleen Mor Norge, ook wel aangeduid als Steinkjerringa.

Behalve deze wandeling heeft Region Stavanger een reeks van wandelingen in Rogaland, die zijn terug te vinden in de PDF 'Hiking experiences in FjordNorway Rogaland'. Door de nabije ligging van Stavanger zijn de wandelingen ook goed te combineren met een bezoek aan de stad, Prekestolen, de fjorden en eilanden.