Natuurlijk Scandinavië

Foto: Björkfors Kajak & Hostel

Overnachten nabij het Zweedse ijs

  • Zweden, Schaatsen, Wintersport

Straks kun je weer op veel plaatsen schaatsen in Zweden. Maar waar moet je zijn, want het is onveilig om zo maar ergens het ijs op te stappen. Goed dat er plekken zijn, waar je veilig kunt schaatsen onder begeleiding. In Björkfors bijvoorbeeld.

In Björkfors is het ieder seizoen raak: of je kunt er heerlijk kajakken of je kunt er schaatsen. Rick en Linda Veen beheren al jaren Björkfors Kajak & Hostel, een herberg in Björkfors. Dit plaatsje dat aan twee meren grenst ligt iets onder Linköping in Östergötland in het oosten van Zweden. Veel kajak- , schaats- en natuurliefhebbers uit ons land weten de weg naar deze bijzondere plek in de Zweedse natuur te vinden.

De eerste boekingen voor het schaatsseizoen rollen al weer binnen. Normaal schaatsen ze soms al in november/december en dan door tot eind maart of zelfs in april. Maar het echte seizoen komt pas na nieuwjaar op gang. De schaatsreizen lopen van tweede week januari t/m de tweede week maart. Dat heeft te maken met de ijszekerheid.

Het schaatsen in Zweden en ook hier is heel anders dan in Nederland. De winter is langer en dus meer en dikker ijs, maar toch moet je altijd met de veiligheid rekening houden. Er wordt altijd geschaatst op ongeveegd ijs; dat kan varieren van prachtig zwart ijs tot ijs met ijsschotsen en alles wat daar daar tussen zit aan ijstypes. Puur natuur. Daarom schaatsen ze ook met de bekende Zweedse kluunschaats en stokken.

In al die jaren dat Rick en Linda deze schaatsreizen organiseren  hebben ze veel leuke reacties van gasten gekregen. Ze staan te lezen in een ouderwets gastenboek in de herberg. Om de veiligheid te waarborgen krijgen alle gasten veiligheidsinstructies voordat ze het ijs opgaan. Op het ijs komen dan nog eens de instructies met wat oefeningen om vertrouwd te raken met deze manier van schaatsen. Iedereen krijgt een veiligheidsuitrusting te leen, bestaande uit schaatsrugzak, ijspriemen, reddingslijn, schaatsstokken, kniebeschermers en een thermosfles met warme drank. In de rugzak gaat altijd een complete set kleding mee.

De gids die de schaatsers leidt kent de meren goed, houdt het weer in de gaten, herkent de zwakke plekken en test het ijs gedurende de tochten. Meestal gidst Rick de tochten zelf en een enkele keer komt een Zweedse gids een groep leiden. Tijdens de tochten is er veel te vertellen over de omgeving en het ijs. De deelnemers komen dan ook weer terug met veel nieuwe kennis over alle soorten ijs terug.