Natuurlijk Scandinavië

Plaatselijk zon en hier en daar een kleine walvis

  • Noorwegen, Wintersport

Wintersport in Noorwegen is al anders dan in de andere wintersportgebieden in Europa, maar wintersporten in het fjordengebied is weer van een heel andere orde. Bijvoorbeeld in combinatie met een tocht over de fjorden.

Een verblijf in de twee wintersportgebieden bij Voss nodigt uit tot een tocht met de boot over twee nabijgelegen fjorden: de Auerlandsfjord en de Nærøyfjord. In de zomer is een tocht over deze fjorden al een bijzondere ervaring, maar in de winter zeker ook. Juist door de andere omstandigheden. De andere weersomstandigheden, het spel van licht en donker. Van winter en voorjaar. Het begint al bij de start in Flåm: opvallend is dat hier we hier na 3,5 m sneeuw al de eerste berghellingen zien zonder sneeuw.

Met de boot zien we een steeds weer veranderanderend landschap om ons heen. In het water vertonen zich af en toe een klein soort walvissen. Even zie je een vin boven water en dan duiken ze weer onder. De fjord waar we invaren staat op de werelderfgoederenlijst van de Unesco: de natuur, de machtige rotswanden en de schaarse bebouwing zijn uniek in de wereld.

Bijzonder is het schouwspel van kleuren op de bergen rondom ons. Even prikt de zon door het wolkendek en beschijnt een klein plaatsje aan de rand van de fjord. De tocht met de boot is een bijzondere ervaring in winter-Noorwegen, een mooie afwisseling tussen het skiën door. Morgen weer lekker op de piste; het maakt de wintersport tot een totaal andere belevenis.