Natuurlijk Scandinavië

Schaatsen in een noordelijke haven

  • Zweden, Schaatsen, Wintersport

Zweden zit in de winter vol met ijs. Voor veel Zweedse schaatsliefhebbers ligt het ijs om de hoek. Zo ook in Luleå in Zweeeds Lapland aan de Botnische Golf. Zo noordelijk heb je nog nooit geschaatst!

Wij dachten misschien dat wij het enige schaatsvolkje waren, maar de Zweden weten er ook raad mee. Op veel plaatsen in Zweden wordt op wateren in de omgeving geschaatst. Totdat de sneeuw valt, daarna is de pret vaak over. Maar op steeds meer plaatsen wordt het ijs geveegd en ook onderhouden. In Luleå in het noorden van Zweden schaatsen liefhebbers maandenlang letterlijk in hun thuishaven. 

Schaatsen in Lapland
Zweeds Lapland kent een lange winterperiode. Als in november de temperaturen beginnen te dalen ontstaat al gauw ijs op de eerste bergmeertjes. Schaatsliefhebbers uit zuidelijker Zweden weten vaak de eerste plekken te vinden waar je veilig kunt schaatsen. Maar al gauw vriezen ook de grotere wateren dicht. En wat te denken van de zee, de Botnische Golf, waar Zweeds Lapland aan grenst? Ook deze zee vriest langzaam dicht en in januari/februari ligt er een prachtige dikke plak ijs.Geen wonder dat de schaatslefhebbers uit deze stad blij zijn met hun ijs om de hoek. En het ijs blijft tot in april.

Zo het ijs op
Het leuke van het ijs bij Luleå is dat je zo vanaf de rand van de stad het ijs op kunt. Op de hoek van een van de opgangen van de geveegde ijsbaan kun je eerst nog even een kop koffie halen en in de middag lunchen als je even op wilt warmen van je rondjes op het ijs. Sinds 2017 is het ijs ook ontdekt door Nederlanders. De marathonrijders van de KNSB hadden er hun eerste Grand Prix en het beviel zo goed dat ze nu voor meer wedstrijden gekozen hebben voor deze noordelijke bestemming. 

Het Laplandgevoel
Het leuke van deze noordelijke bestemming is wel dat het meer is dan schaatsen alleen. Je trekt vanuit de stad aan de Botnische Golf zo de binnenlanden van het magische Zweedse Lapland binnen. Kijk ook niet gek op als je onderweg rendieren tegenkomt. Je bent hier op de meest noordelijke plekken van Zweden waar je de arctische invloeden voelt en de sfeer van het leven van de Sami, het nomadenvolk dat sterk aan de natuur gebonden is. Leuk is om een hondensledetocht te maken in de ruige natuur of er met flinke vaart opuit te trekken met een sneeuwscooter. Reken maar op een onvergetelijke ervaring. 

Schaats je ook mee?
Kijk op Schaatsen Luleå en kijk wat jou het beste past. De derde week van februari kun je de ,marathonrijders aan het werk zien én zelf je tocht rijden. Welkom op het ijs van Zweeds Lapland. Zo noordelijk heb je nog nooit geschaatst!