Natuurlijk Scandinavië

Stockholm, natuurijs hoofdstad van Europa

  • Zweden, Schaatsen, Wintersport

Er zijn geen andere steden in Europa, en misschien wel over de hele wereld, waar zoveel geschaatst wordt als in en om de hoofdstad van Zweden. De meeste schaatsliefhebbers wonen er. Omringd door ijs.

Stockholm is omringd door water. Water in allerlei vormen: de grote meren en stromen die in zee uitstromen en de Oostzee of Baltische zee zelf met de 30.000 eilanden in de archipel. In de zomer het domein van de waterliefhebber, in de winter het eldorado van de schaatsliefhebber.

De vreugde van het schaatsen begint al midden in de stad. In het centrum van de stad is al vroeg een ijsbaan die openbaar toegankelijk is. Wie net kan lopen bindt hier al zijn schaatsen onder. Menig Stockholmer zal hier de kunst van anderen afgekeken hebben en zo zijn eerste schaatsstreken op het ijs gezet hebben.

Als de winter een beetje begint, vriezen eerst de kleinere meertjes dicht. Tijd om er vroeg op uit te gaan. Een beetje Stockholmse schaatsliefhebber staat 5 maanden op het ijs. Dat het soms wat later begint, geen probleem, dan pakken ze massaal de bus naar de plek waar wel al ijs is. Een van de organisatoren van het ijszoeken is Iceguide. Met gidsen gaan zij op pad op zoek naar het beste ijs. In Nederland is een weekendje naar het Zweedse ijs te boeken onder de naam Zweedsschaatsavontuur.

In en om de stad komt het ijs wat later. Met als algehele topper de Vikingarännet, die jaarlijks begin februari op het programma staat. Schaatsen in één richting van de universiteitsstad Uppsala naar Stockholm. Als het even kan helemaal doorschaatsen tot in het centrum van de stad. Helaas is dat maar één keer gelukt. Maar wie weet.

Wie zelf wil schaatsen in deze natuurijshoofdstad kan terecht bij Iceguide/Zweedsschaatsavontuur of een van de geveegde banen in de omgeving van de stad.Oh ja, wist je dat Zweedse schaatsers graag met de wind in de rug schaatsten. En dat doen ze zo: met de bus tegen de windrichting in rijden en zich eind van de dag laten oppikken. Lekker een dagje meewind op het ijs.