Natuurlijk Scandinavië

Tussen rendieren en Sami

  • 13 januari 2018
  • Zweden

In het noorden van Zweden leven de Sami al eeuwen met hun rendieren. Dicht bij de natuur, weg van alle drukte, hartje Lapland, aangeduid als Gold of Lapland. Het is een bijzondere ervaring om kennis te maken met deze bijzondere bevolkingsgroep, de Arctische omgeving en de natuur.

De Zweedse Sami waren lang voordat de rest van Zweden deze onherbergzame streek ontdekte, de bewoners in het uiterste noorden. De Sami, vroeger aangeduid als Lappen, hadden wel contact met hun Noorse, Finse en soms Russische buren die ook in Lapland rondtrokken. Er is veel veranderd doordat deze bijzondere groep mensen ook deel uitmaakt van Scandinavië zelf. Door de goede ontsluiting kunnen we gemakkelijk in hun leefgebied een kijkje nemen.

De rendieren nabij
In Zweeds Lapland zijn diverse plaatsen waar het mogelijk is om het leven van deze bijzondere bevolkingsgroep van nabij te zien én mee te maken. Een van die plaatsen is Malå. In deze plaats kun je kennismaken met het Samische leven en een maaltijd eten, zoals de Sami deze bereidden met hun rendiervlees. Dankzij het leven met de rendieren konden de Sami het hier volhouden op deze hoogte, zo ver in het noorden. Maar altijd is het hard bestaan geweest en nu nog. Zeker in winters met zeer wisselende temperaturen is het een grote zorg de dieren gezond te houden. Het is bijzonder om de rendieren zo van dichtbij te zien en te horen hoe zij leven van het weinige voedsel dat er in de winter is..

Een zee vol ijs
Zweeds Lapland loopt van het berggebied tot aan de Oostzee. In het noordelijke deel van de Oostzee, de Botnische Golf, ligt iedere winter een massa ijs. Op sommige plaatsen wordt daar op geschaatst, zoals in Luleå en Piteå, maar de vaarwegen moeten ook open blijven voor het transport. Het is een machtig gezicht om het ijs te zien breken voor het openhouden voor de schepen. Het is mogelijk om op een ijsbreker mee te varen en het ijs van nijbij te zien breken. En heb je zin om te drijven tussen de ijsschotsen, dan kan dat ook. Maar misschien maak je wel liever een sneeuwschoenwandeling op het machtige ijs van de Botnische Golf. 

Noorderlicht
Ver in het noorden is de winter donker met lange nachten. De donkere hemel ontvouwt echter een sterrenhemel die we in onze omgeving nooit zullen zien. Sterren overal, in alle formaten: een inktzwarte lucht, maar met een veelheid aan lichten zoals je nog nooit gezien hebt. En dan hebben we het nog niet over het noorderlicht, dat zich onverwachts aan de donkere hemel kan vertonen. Een reis naar het noorden is een reis vol avonturen in de Arctische wereld van de dag én de nacht. Het zien van het noorderlicht is een machtige ervaring, niet in woorden te beschrijven. Je moet het meemaken. 

Deze winter organiseert het Duitse reisbureau Dreher rechtstreekse vluchten naar Gold of Lapland: in enkele uren sta je in een totaal andere wereld door een vlucht vanuit Duitsland direct naar Arvidsjaur in Zweeds Lapland. Lees meer bij Travel Stories of kijk op het reisarrangement van de Arctic Big 5.