Natuurlijk Scandinavië

Foto: Ruben Heijloo

Voor een pure winterbeleving is de keuze gemakkelijk

  • Zweden, Wintersport

Wie in de winter zoekt naar sneeuw, ijs en winterse avonturen hoeft niet ver te zoeken. In Zweden bijvoorbeeld. Geen drukte om je heen, maar de winter puur natuur. En jijzelf staat in het middelpunt. Zeg het maar.

In Revsund bijvoorbeeld, een van die plaatsen in Jämtland Härjedalen, waar jij zelf het winterse avontuur bent. Geen skiliften, geen drukte, maar wel een sfeervolle plek, waarvanuit je zelf alles ondernemen kunt om de winter van zijn beste kant te proeven.

Gezelligheid in huis bij Revsunds Prästgård en avontuur buiten in de sneeuw of op het ijs. Reserveer maar vast 7 dagen in je agenda in februari en maart en maak een week mee zoals je nog geen winter eerder beleefd hebt. Een tipje van de sluier: met sneeuwschoenen de sporen van wilde dieren volgen in het stille bos. Een gids helpt je bij het herkennen van pootafdrukken van vossen en elanden.  Diep in het bos maak je je eigen lunch klaar op een vuurtje in de sneeuw.

Verborgen tussen de heuvels van Revsund ligt een voormalige boerderij die nu dienst doet als bakkerij, brouwerij en muziekstudio. Hier proef je het lokale bier en maak je kennis met een echte Zweedse maaltijd, bereid met vis uit het meer, vlees uit het bos en groenten uit de moestuin. Je proeft het direct.

Het toppunt van ontspanning is ijsvissen. Het is niet zo gemakkelijk als het eruit ziet, maar een kenner toont de greepjes van het vak hoe je  een vis vangt vanonder het dikke ijs. Daarna helpt hij je de vis te fileren en grillen in de buitenlucht.

Met de sneeuwscooter kom je op plaatsen waar je te voet of met auto nooit zult komen. Voor schaatsliefhebbers is de Storsjö, het grote meer bij Östersund, een bijzondere ervaring. Daar kom je meer liefhebbers van sneeuw en ijs tegen, want iedereen vertoeft graag op het ijs aan de rand van de stad. En daarna direct in de sauna en het avonturenzwembad.

Na zo'n week weet je echt wat de Zweedse winter is: het smaakt naar meer.