Natuurlijk Scandinavië

Foto: Orsa Grönklitt

Voorbereiden op de Zweedse Vasalopp

  • Zweden, Langlaufen, Wintersport

Het duurt niet lang meer of de beroemde Vasalopp gaat weer van start in Midden-Zweden. Velen oefenen al in de omgeving; Orsa-Grönklitt is een uitgelezen plek als voorbereiding.

De eerste zondag van maart komen ze ervoor uit de hele wereld. Als in de vroege morgen het startschot klinkt in de bergen bij Sälen gaan zo'n 15.000 langlaufers op weg naar het einddoel in Mora. Als training worden delen van het parcours gebruikt. Ideaal in de voorbereiding, ook om berekend te zijn op wat komen gaat. Maar ook de vele loipes in Grönklitt zijn een favoriete voorbereidingsplek voor deze tocht. Zowel in skate-techniek als in de goed geprepareerde loipes zijn er veel keuzemogelijkheden. Ideaal ook om de techniek te verbeteren. Voor wie eerder in Grönklitt geweest is en de laatste jaren niet meer: er is veel veranderd en uitgebreid. Zeker de moeite waard om opnieuw eens een kijkje te nemen.

De Vasalopp zelf heeft meer mogelijkheden dan de massale start op de eerste zondag in maart. Zo zijn er mogelijkheden voor halve tochten, maar ook het öppet spor, waarbij jezelf bepaalt wat je doet en wanneer.