Natuurlijk Scandinavië

Voorbereiding Zweden loopt op rolletjes

  • 15 mei 2013
  • Zweden

De Zweden hebben een half jaar sneeuw om zich voor te bereiden op de Vasalopp, de wereldberoemde langlaufklassieker. Maar hoe moeten wij dat doen? Gewoon op rolletjes. En het gaat perfect.

De Zweden hebben het geluk zelf goed voorbereid aan de start te komen van hun wereldberoemde Vasalopp. Een halfjaar en soms langer zitten ze lekker in de sneeuw. En overal in Zweden zijn wel loipes te vinden, waar de langlaufliefhebber - en dat zijn er velen - hun hart kunnen ophalen en zich voorbereiden op deze vermaarde langlaufklassieker. Er zijn ook diverse speciale trainingscentra waar langlauftoppers zich voorbereiden.

In ons sneeuwarme Nederland moet dat helaas anders. Maar al jaren vormen rolski's een goed alternatief in de sneeuwloze periodes. En die hebben we er veel in ons land. Dus verloopt de voorbereiding op rolletjes. Een van de centra waar dat vanuit gebeurt is bij Vasa Sport in Cothen. Als langlaufspecialist bereiden ze al jaren sporters voor voor deelname aan de Zweedse Vasalopp. En niet onverdienstelijk, want bijna alle deelnemers aan groepslessen wisten de streep te halen in Mora. En dat is voorwaar een bijzondere prestatie.

Niet voor niets geldt de Vasalopp als de Elfstedentocht onder de langlaufers. Dus druk oefenen op uithoudingsvermogen en techniek. In Cothen in de provincie Utrecht is zelfs jaarlijks een Krommerijnloppet als voorbereiding op de 90 km lange tocht tussen Sälen en Mora. Mooi werk dat het kan. En zo weten steeds meer Nederlanders de weg naar dit bijzondere langauftevenement te vinden. Inmiddels zijn er voor de Vasalopp 2014 al 50.000 aangemeld. Neem in maart 2014 eerst eens een kijkje langs de kant en wie weet sta jij in 2015 wel in de loipes. Lyckan till!