Natuurlijk Scandinavië

Werkgebied van een privédetective

  • 26 augustus 2014
  • Noorwegen

Varg Veum heeft zijn werkgebied voornamelijk in de Noorse stad Bergen. Of het nu aan de kade is, midden in de stad of boven op de berg. Hij is er altijd. Weer of geen weer.

En omdat het in Bergen vaak regent: zo'n 2000 mm per jaar, is hij regelmatig aan het werk in de stromende regen. Maar wat hem siert is zijn betrokkenheid voor de zwakkeren in de samenleving, die slachtoffer worden van de misdaad. En dus speurt hij tot het einde om de waarheid boven water te krijgen. Niet gemakkelijk in zo'n stad.

Eigen standbeeld
Vlak bij de markt staat zijn standbeeld, verscholen onder het kantoor van waar uit hij vaak opereerde. Het gebeurt maar zelden dat detective een beeld krijgt. Alleen Sherlock Holmes en Maigret gingen voor. Wie Varg wil volgen kan terecht bij het toeristenbureau van Bergen. Een gids voert je langs bijzondere plekjes waar hij speurend zijn werk deed. We komen in de kleinste steegjes en beleven de TV serie geschreven door Gunnar Stålesen door deze markante plaatsen.

Zelf speuren
Een paar voorbeelden van de locaties in Bergen waar de serie zich afspeelde: op de 4e etage van Strandkaien 2, het Børs kafé, Hotel Admiral bij Vågen maar ook in het Akvariet, het beroemde Aquarium van de stad. Maar een van de markante plekken was ook Skansen. In het boek 'I mørket er alle ulver grå' in het donker zijn alle wolven grijs) kijkt Veum neer op Bergen, Bryggen en de markt.

In de sporen van  Varg Veum

Een goed begin is Strandkaien:

- Veum kantoor (Strandkaien 2; 4e etage) en standbeeld
- Børs Kafe
- Hotell Admiral

Stadsdeel rond Nykirken en hoger gelegen straten

- Nordnes skole
- Beffen,  het bootje over Vågen (vanaf Munkebryggen bij C.Sundtsgate)

Omgeving Skansen

- Brannstasjonen
- Fjellveien
- Torvalmenningen
- Jernbanekafe (station, Kaigaten)