Natuurlijk Scandinavië

Avontuurlijke tochten over het ijs

  • Zweden, Schaatsen, Wintersport

Als er een land is waar ze veel en lang schaatsen is het Zweden wel. Het is geen uitzondering dat de eerste schaatsers in oktober al op natuurijs rijden en dat volhouden tot maart/april. Midden-Zweden en de regio Stockholm zijn populaire gebieden om tochten te maken.

Bij deze avontuurlijke tochten staat de veiligheid voorop: altijd met gidsen, altijd met veiligheidsuitrusting. IJs kan namelijk zeer sterk varieren in dikte. Ook is het ijs aan verandering onderhevig. Op sommige plaatsen kan het ijs al een maand of drie liggen.

Als het eerste ijs zich gelegd heeft over de kleinere meren, volgen na een tijdje de grotere meren, zoals Mälaren, en pas latter Vättern en Vännern omdat dat enorme wateropplelvlakten zijn. Maar als het even mee zit kun je na een tijdje op de Oostzee schaatsen, de archipel bij Stockholm of Linköping bijvoorbeeld. Fantastische ijsvlakten, vaak ook sneeuwvrij omdat ze pas later dichtvriezen.

Vanuit Nederland is het mogelijk deze tochten mee te maken via Zweedsschaatsovontuur en Schaatssafari of bij Naturguiden. Bij deze tochten is het belangrijk dat je een redelijke conditie hebt, goed op je schaatsen staat en een paar dagen mee kunt trekken over allerlei soorten ijs. De veiligheidsuitrusting krijg je mee.