Natuurlijk Scandinavië

Foto: Birkebeinerrennet A/S

Daar gaan ze weer: op naar Lillehammer

  • Noorwegen, Langlaufen, Wintersport

Het was ooit uit nood geboren: een koningskind van een jaar op je rug door de bergen van  Østerdalen op weg naar Lillehammer. Nu een jaarlijks volksfeest op de ski en iedereen doet mee als het even kan.

De eerste Birkebeinerrennet dateert van 1932. Deze tocht heeft een bijzondere achtergrond vanwege de voorgeschiedenis van een koningskind. Ten tijde van een burgeroorlog rond 1200 was er heftige strijd over de eigendommen en macht in het Noorse land. Haakon Haakonsøn werd in het voorjaar van 1204 geboren in Østfold. Zijn vader Koning Haakon Sverressøn stierf oudejaarsdag 1204. Voor de niet koningsgezinden een reden om naar de macht te grijpen. Daarom moest het koningskind Haakon veilig gesteld worden. Het een jaar oude kind werd op de ski vervoerd naar een bevriende koning in Trondheim. Het werd een tocht door de bergen van Østerdalen met hevige kou en sneeuw. Maar het lukte en de kleine Haakon werd koning en bracht de zaak in zijn land tot rust en vrede.

Om dit te herdenken wordt ieder jaar de Birkebeinerrennet gehouden met minstens 3,5 kg bepakking op de rug, wat het gewicht van het een jaar oude koningskind moet sympoliseren. Inmiddels zijn er diverse vormen van deze tocht ontstaan, waarbij grote aantallen Noren en buitenlandse langlaufers meedoen. Ook voor kinderen is er een aparte tocht. De tocht gaat over bergachtig terrein en is 54 km lang.

Dit jaar is de tocht op zaterdag 16 maart (2014 op zaterdag 15 maart). De loop is een onderdeel van Worldloppet, waarin ook alle andere organisaties van langafstands langlauftochten participeren. De langlauftocht in de omgeving van Lillehammer brengt het gexzellige bergstadje ieder jaar weer in een bijzondere sportieve sfeer met de koninklijke geschiedenis als extra-tje.