Natuurlijk Scandinavië

De bergen in rond Ål

  • 22 augustus 2014
  • Noorwegen

Ål in Hallingdal is een van die onopvallende plaatsen in het Noorse berggebied, waar je op weg naar de fjorden zo aan voorbij zou kunnen rijden.

Maar eigenlijk is het een plek om een langere tijd te vertoeven, want er is veel te zien en te beleven in de omgeving. Want  naast de afwisselende natuur is er veel te zien op het gebied van cultuur. Behalve de bergen en de natuur in de omgeving is er ook veel de zien op het gebied van cultuur. In dit gebied is het heel goed mogelijk wandelingen te maken die ook verband houden met cultuur of oude tradities. Omdat de keuze vaak te groot kan zijn, is een top10 van wandelingen samengesteld.

Hallingdal is rijk aan tradities: goede gewoonten die uit het verleden zijn overgebleven. Zo zijn er op diverse plaatsen bergboerderijen te bezoeken om zo het leven in de bergen, stølsliv,  te ervaren. En daar hoort natuurlijk ook bij een kennismaking met de ouderwetse gerechten zoals rømmegrøt.

In Ål zelf zijn ook diverse mogelijkheden om in het verleden van deze mooie omgeving te duiken. In het Ål Kulturhus in het centrum van Ål is van alles te vinfden: conserten, theater en dans. We treffen er ook een café, bioscoop, bibliotheek en diverse ruimten voor allerlei activiteiten. Het stadje kent ook diverse historische plekken en kerken.  In het nabijgelegen Torpo staan twee houten kerken vlak naast elkaar.