Natuurlijk Scandinavië

De Noorse kust: 365 dagen uitdagend

  • 13 december 2016
  • Noorwegen

De Noorse kust vormt een steeds wisselend decor. Het stuk tussen Bergen en Kirkenes bij de Russische grens in het noorden wordt bevaren door de Hurtigruten. Een van de bijzonderste trajecten om mee te varen.

De Noorse kust is lang, zeer lang; de totale lengte van de Noorse kust is meer dan 100.000 km. De kust is voor Noorwegen altijd zeer belangrijk geweest omdat het juist langs die weg het gemakkelijkste te bereiken was. In de tijd dat wegen nauwelijks aanwezig waren waren de havensteden dé ingangspoorten voor het langgerekte land in het noorden.

Boeiende zeereis
Al meer dan 100 jaar varen de schepen van de Hurtigrute dagelijks van zuid naar noord en andersom. De schepen die belangrijk waren voor vervoer van post, levensmiddelen en andere goederen vormden ook een belangrijk vervoersmiddel voor mensen die van het noorden naar het zuiden en andersom wilden reizen. Steeds meer ontdekten toeristen deze manier van reizen. Boeiend is vooral te zien hoe de schepen in noord- en zuidvarende richting dagelijks de havenplaatsjes aandoen. 

24 uur bedrijvigheid
In de zomer varen de schepen midden in de nacht de kleine haventjes binnen om goederen af te leveren of nieuwe reizigers op te pakken. Met de middernachtzon is er op de noordelijke trajecten voortdurend daglicht. In de wintermaanden is een deel van de route in het noorden in het duister gehuld. Ook deze donkere situatie levert een bijzonder schouwspel op in het midden van de nacht. Het leven gaat gewoon door in de nacht.

Steeds ander landschap
Een reis met de Hurtigruten vanuit Bergen naar het noorden levert een steeds veranderend landschap op. Geen dag is hetzelfde door de wisseling van de omgeving en vaak ook het weer. Een tocht met de schepen is een relaxte tocht door een voortdurend veranderd schouwspel van licht en duisternis. Vooral in het noorden worden die verschillen van licht en duisternis in de wintermaanden steeds markanter.

Hoogtepunten op een rij
Voor wie Noorwegen op een andere maner wil leren kebben, biedt de reis met de schepen van de Hurtigrute een reeks aan mogelijkheden: stadsbezoeken Bergen, Trondheim, Tromsø en Hammerfest bijvoorbeeld, maar ook de Noordkaap, het passeren van de poolcirkel en niet te vergeten de kans op noorderlicht in de winter maken een zeereis in dit jaargetijde extra aantrekkelijk.