Natuurlijk Scandinavië

Foto: Linnansaari National Park

Er ligt weer ijs in de meren bij Savonlinna

  • Finland, Schaatsen, Wintersport

IJs zo ver je kunt zien tussen de eilanden en oevers van het vaste land in het Linnansaari National Park. Mooi zwart ijs, waar nog maar een enkeling de ijzers ondergebonden heeft. En je kunt er nog maandenlang schaatsen.

In het Finse merengebied ligt maandenlang ijs. Zolang er geen sneeuw ligt is er overal te schaatsen. Het zwarte ijs glinstert tussen de bossen van de oevers en de eilanden er tussen. En komt de sneeuw, dan vegen de initiatiefnemers van dit natuurijs-project een baan in het Linnansaari National Park. Wie de schaatsen wil onderbinden kan terecht in op het Saimaa meer bij Rantasalmi en in Punkaharju.

Al enige jaren onderhouden ze hier een traject in het Nationaal Park. Het gebeurt niet vaak dat je in een nationaal park schaatst. Heerlijk stil en ongerepte natuur. Even alleen op de wereld. Je hoort alleen het geluid van je eigen schaatsen en van die met je meeschaatsen.

Je moet er niet gek van opkijken als je hier dieren ziet, die je nog nooit eerder gezien hebt; je schaatst niet voor niets in een nationaal park. In Midden-Finland is de natuur hier vololedig ongestoord. Neem je camera maar mee en leg deze unieke  natuur- en schaatservaring vast.