Natuurlijk Scandinavië

Foto: Scandinavian wintersports

Fins lapland: vol verrassingen in een puur landschap

  • Finland, Langlaufen, Skiën, Wintersport

De winter in Fins Lapland is anders dan waar ook. De leegte, de afstanden, de mensen. De Finse Sami houden van hun winter. Ze trekken er graag op uit. Komt dat even mooi uit. We trekken graag even mee.

Fins Lapland is geen alledaagse winterbestemming. Maar goed ook, want misschien maakt dat het juist ook wel zo aantrekkelijk. Toen René en Gerda hier voor het eerst kwamen waren ze direkt verkocht. Wat een bijzondere plek en wat een bijzondere mensen. Zo startten ze samen een nieuwe reisonderneming en brengen nu al tien jaar lang mensen naar deze bestemming. Het bijzondere is vooral de rust en de ruimte. Die is er natuurlijk wel op veel plaatsen in Noord-Europa, maar hier toch wel heel speciaal.

Finland is al een super groot en dun bevolkt land, maar in deze uithoek in het noorden, het rijk van de Sami is het nog stiller. Het is een winterse wereld apart. Je maakt er kennis met puur natuur. En puur winter. In de omgeving is het vooral een kwestie van actief buiten zijn: in de sneeuw, tegen een ijswand of je mee laten nemen met een slee getrokken door rendier of husky.

De Sami leven hier al eeuwen, vol respect voor de natuur. Bij onze kennismaking met Fins Lapland maken we ook kennis met hun cultuur en hun leefgewoonte. Een verblijf in het noorden is meer dan zo maar een winterse ervaring in de sneeuw. Wil je toch ook lekker skiën, dan zit je hier ook goed: de beste mogelijkheid van Finland bij Pyhätunturi tref je om de hoek.

Voor wie er nog meer vaart in wil hebben: in de avond kun je op een sneeuwscootersafari mee. Met een pikzwarte lucht waar je sterren ziet die je nog nooit gezien hebt sta je midden in de wildernis. En met een beetje geluk zie je op een heldere avond wel het noorderlicht. Je krijgt iedere dag trouwens een melding over het noorderlicht.
Wat de Finse gewoonten betreft: de sauna staat klaar aan de rand van het ijs met een gat erin. Reken maar dat je even lekker helemaal afkoelt.

Welkom in de Ukonhattu, het vuur brandt er al als je aankomt.