Natuurlijk Scandinavië

Het feest van de loipes in de bergen

  • Noorwegen, Langlaufen

Elke winter is het weer raak: het opzoeken van de eerste plekken met sneeuw. Daar waar het in het dal regent, kan het hoger in de bergen een mooie sneeuwbui geven. Op naar de bergen rond Lillehammer.

Noorwegen is in de winter één groot skigebied; zeker voor langlaufers. Je kunt al gauw alle kanten uit. En vaak ook vanuit je achterdeur, waar de ski's klaar staan. Sommige Noren laten de latten zelfs 365 dagen daar staan; altijd klaar om er weer op uit te trekken

Elk weekend
Terwijl wij in ons land soms een paar dagen winter hebben, zo hebben de Noren rond de berggebieden ieder weekend de mogelijkheid om erop uit te trekken. Bij Lillehammer bijvoorbeeld. Je zult er maar wonen aan de rand van de bergen, want je hebt mogelijkheden genoeg om het hogerop te zoeken. En dat doen ze dan ook, ieder weekend. Soms naar dezelfde plekken, soms naar andere plekken voor de variatie.

Verschillende mogelijkheden
Behalve de loipes in de omgeving van Lillehammer zelf, biedt dit wintersportstadje diverse mogelijkheden in de omgeving. En wie niet met de auto wil kan ook nog met de bus gaan. Een van de doelen om hogerop te gaan en daar tochten te maken is Nordseter; er ligt daar een netwerk van mooie, afwisselende loipes; soms nog tssen de bomen, soms boven de boomgrens. En ook de gebieden daartussen zijn prachtig om te langlaufen.

Je eigen spoor
Meestal zijn er goed geprepareerde loipes, maar kenners trekken vaak nog hun eigen spoor ook. Ga je zelf de bergen in, zorg dan altijd dat je iets bij je hebt om je te orienteren. Er staan vaak wel bordjes, maar je kunt natuurlijk een keer iets gemist hebben. Goede navigatie is van belang, zeker als het weer omslaat. En dat kan zomaar gebeuren. In heel Scandinavië liggen mooie gebiedjes om te langlaufen.

Heb je interesse in lekkere langlauftochten in Scandinavië, dan is Toerlanglauftochten misschien iets voor jou.