Natuurlijk Scandinavië

Het gebroken ijs van Piteå

  • Zweden, Schaatsen, Wintersport

In het noorden van Zweden vriest het vaak hard en lang. Op veel plaatsen ligt dan ook een dikke laag ijs. Prachtig om te schaatsen, maar op andere plaatsen wil de scheepvaart door.

Het ijs van de Botnische golf in de kop van de Oostzee ontwikkelt zich al vroeg in de winter. De eilanden rond Piteå zijn binnen de kortste keren aan alle kanten omgeven door ijs. In de loop van de winter wordt het ijs dikker en dikker. Een halve meter ijs is niets.

Lekker schaatsen
Gedurende de winter groeit het ijs steeds verder in rap tempo. Zo dik dat er met gemak de zwaarste machines over kunnen rijden om een mooie ijsbaan aan te leggen. Een ideale plek om lekker lang te schaatsen op natuurijs. En dat gebeurt dan ook ieder jaar. Vooral in de weekenden zijn de Zweden hier te vinden met hun långfärdskridsko, de Zweedse klapschaats voor de langere afstanden.
Maar niet alleen Zweden schaatsen hier. Ook onze lange-afstand-crack Bob de Jong stond op het ijs van Piteå.

Drijven maar
Maar in de rivier van Piteå vormt het ijs een belemmering voor de doorgang; dus daar wordt het ijs regelmatig gebroken. Handig voor de schepen, maar ook leuk om van nabij mee te maken. Met een tocht met de de Arctic Explorer, de locale ijsbreker, zit je midden tussen het brekende ijs. Fascinerend om te zien hoe het schip de dikke ijsvloer weet te breken. Een machtig geluid het krakende dikke ijs dat in grote brokken uiteenvalt.. En.....als je wilt drijf je zelf in het tussenliggende water, want je kunt vanaf de ijsbreker afdalen naar het vrijgekomen water tussen de zware ijsschotsen.

Een bezoek aan Piteå is een bezoek aan het magische ijs van de Botnische golf; Zweeds Lapland aan de rand van de Oostzee.

Een bezoek aan Piteå is goed te combineren met de andere schaatslocatie Luleå aan dezelfde Botnische Golf en een bezoek aan Gold of Lapland, het zuidelijk deel van Zweeds Lapland.
SAS vliegt dagelijks op Stockholm met doorverbinding naar Piteå; FLycar vliegt direct naar Zweeds Lapland vanaf een aantal bestemmingen in Duitsland. Een handige overnachting aan de rand van het ijs vormt Piteå Havsbad.