Natuurlijk Scandinavië

Het geheim van de Finse meren

  • Finland

Finland is het land van de meren; zo'n 188 duizend. Maar waar moet je zijn om in het merengebied de mooiste plekken te vinden? Met vliegtuig, trein of huurauto vanaf de luchthaven Helsinki rchting Savonlinna en varen maar.

Het Finse merengebied is een uitgestrekt gebied in zuid-oost Finland: één groot natuurgebied met afwisselend water en een beetje land hier en daar. Temidden van deze wereld van water en bossen vinden we enkele kleine gezellige plaatsjes. Savonlinna is een van die plaatsen van waaruit je mooi tochten kunt maken. In dit kleine provinciestadje is trouwens genoeg te doen om je thuis te voelen in dit waterrijke gebied. Je treft er een bijzonder kasteel en een nabijgelegen museum met een rijke geschiedenis over dit bijzondere stukje Finland. Vanuit Savonlinna is het mogelijk rondtochten te maken over de meren in de omgeving.

Heel het gebied rond Savonlinna nodigt uit om de Finse meren letterlijk aan alle kanten te ervaren. De vele rustige wegen laten de meren van alle kanten al zien, soms verscholen tussen de vele berkenbossen. Maar iedere keer weer vanuit een ander perspectief. Maar wie het water goed wil ervaren zou er eigenlijk op moeten. En dat kan op vele manieren, actief of passief. Met je eigen kano of roeiboot er op uit. De natuur in of lekker vissen. Maar je kunt je ook mee laten nemen op een grotere boot met een gids die de omgeving kent en je meeneemt naar de mooiste plekjes. Puur genieten.

Het merengebied wordt ook wel aangeduid als Saimaa. Bij Saimaa Holiday zijn er twee mooie plekken om het Finse merengebied in te gaan. Zowel bij Järvisydan als Oravi ben je omringd met water; bovendien zit je midden in het nationaal park van Linnansaari. In de zomer én de winter is het een bijzondere belevenis om hier te vertoeven. In de zomer de lichte nachten, magnifieke vergezichten over het water en prachtige zonsondergangen; in de winter is er het ijs. Als de sneeuw nog niet gevallen is, is hier een grote spiegel van ijs.

Wil je een tocht met een kano verzorgd door een Nederlandse Fin, dan kun je terecht bij Erwin Tiesma; hij brengt je naar de stilste plekken aan de rand van de meren. De rest mag je zelf verkennen: met de kaart in de hand vanuit Kolovesi. Een andere mooie plek in het merengebied is Punkaharju, ook hier zijn tal van activiteiten op en rond het water.
Wat het weer betreft: grote delen van Finland hebben een landklimaat; regelmatig is het aanmerkelijk warmer dan in Nederland. In mei waren er diverse dagen dat het in Helsinki 10 graden warmer was dan in Amsterdam.