Natuurlijk Scandinavië

Het natuurijs van Piteå blijft maar groeien

  • 29 januari 2016
  • Zweden, Schaatsen

Schaatsen op de Botnische golf in het noordelijke deel van de Oostzee tussen Zweden en Finland is geen alledaagse mogelijkheid. Maar gelukkig kan het af en toe. Het ijs wordt geprepareerd. Klaar voor de start.

Afgelopen welen is hard gewerkt aan het ijs aan de boulevard van Norrstrand bij Piteå in het noorden van Zweden. De lengte van de geveegde baan hangt af van de situatie van het ijs. Er zijn weer twee mooie lussen gemaakt: een binnenste van circa 3 km lengte en de buitenste van 4 km. Langs de baan liggen diverse plekken om even te rusten  en op zater- en zondagen is er een café op het ijs met mogelijkheid om schaatsen te huren.

Nadat het ijs een dikte heeft bereikt van 35 cm is het ijs met zwaardere machines bereden en is de vloer geschaafd. Inmiddels heef het ijs een dikte van 50 cm wel is het zo dat deze dikte geldt voor Nördfjärden, het ijs van de geveegde baan. Duidelijk vermelden de organisatoren dat het ijs buiten deze omgeving sterk in dikte kan varieren omdat onder het ijs ook stroming plaats vindt. Er is dan ook alleen op deze plek groen licht gegeven voor schaatsers, fietsers en mensen met sledes, de populaire spark. Verkeer met gemotoriseerde voertuigen is verboden.

Piteå heeft een fraaie omgeving tussen de zee en de bossen en het Zweedse Lapland als achterland. Wie met de auto rijdt moet er dan ook op bedacht zijn dat hier rendieren in groepen kunnen oversteken. Behalve het mooie schaatsijs is er in de nabije omgeving een rivier die met ijsbrekers open wordt gehouden voor de scheepvaart.