Natuurlijk Scandinavië

Het wordt warmer in Scandinavië

  • 01 september 2014
  • Noorwegen, Zweden

Het weer in Noord-Europa is in diverse opzichten anders dan de meeste mensen verwachten. De neerslag is op vele plaatsen minder dan in onze streken en het is regelmatig warmer dan bij ons.

Over het weer in Noorwegen en Zweden bestaan veel vooroordelen. Het zou er koud, nat, en donker zijn. Regelmatig liggen de temperaturen op diverse plaatsen in het noorden op waarden van 20 graden en hoger. De zomertemperaturen liggen landinwaarts ook op een hoger niveau dan bij ons doordat veelal een landklimaat heerst. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer veel langer dan in Midden-Europa. Mede daardoor ligt het aantal zonne-uren in de zomer hoger dan bij ons.

Groot zijn de verschillen in neerslag in de diverse gebieden. Aan de westkust van Noorwegen kan het soms fors regegenen, terwijl het landinwaards op sommige plaatsen aanmerkelijk droger is dan bij ons. Mooie voorbeelden hiervan zijn de jaarlijkse neerslaghoeveelheden in Bergen: 2250 mm tegenover die van Skjåk 278 mm. Hemelsbreed zit daar iets meer dan 200 km tussen. Omdat de afstanden in Scandinavië groot zijn en de locale omstandigheden kunnen variëren is het altijd goed om naar het locale weer te kijken.

Ook in Zweden is de temperatuur door het landklimaat regelmatig hoger dan in onze streken. Daarnaast is het zo dat de temperaturen de laatste jaren fors gestegen zijn. Een staatje met de gemiddelden gemeten tussen 1961 en 2011 geeft dat mooi aan.  Een groot deel van Zweden heeft een landklimaat. Het is niet zeldzaam dat het in Zweden warmer dan 25 graden is.  In juli is het juist in midden Scandinavië warmer dan in het zuidelijke deel van Zweden. Het is er regelmatig warmer dan in Nederland of België.