Natuurlijk Scandinavië

IJs in alle kleuren

  • IJsland

Wat is jouw favoriete ijskleur? IJsland is natuurlijk hét land van het ijs, maar ken je ook alle kleuren van het ijs daar? Een rondje Zuid-IJsland toont je alle kleuren die je van ijs in de natuur verwachten kunt.

IJsland dankt zijn naam - in alle talen - aan het ijs. Toch zijn er landen die veel meer ijs hebben. Maar het bijzondere van IJsland is wel de combinatie van ijs, gletsjers, sputterenden vulkanen en geysirs. Warmte en koude in een bijzondere afwisseling. Het mooie van ijsland is dat je niet het hele land hoeft door te reizen om veel verschillende landschappen te zien.

Een standplaats Reyjavik met iedere dag een excursie naar andere uithoeken geeft in korte tijd een mooi beeld van het land in al zijn grillige vormen. Een rit langs de zuidkust naar het gletsjermeer Jökulsárlón is een onvergetelijke ervaring. Eerst een blik op de uitgestrekte ijsvlaktes van de Vatnajökull gletsjer en daarna een tocht met de boot tussen het ijs. IJs aan alle kanten.

Het bijzondere is vooral de verschillende kleurschakeringen van het ijs, varierend van bijna zwart tot spierwit, glashelder maar ook intens blauw. Je ziet ijs in alle leeftijden en met een beetje geluk raak je het nog aan ook. Aan de zuidkust bij Jökulsárlón kun je het van nabij aanschouwen. Fascinerend te zien hoeveel vogels leven in deze ijzige omgeving van het grote gletsjermeer van IJsland. Vooral voor de Noordse stern is juist deze plek een favoriete bestemming. 

Ook de rit vanuit Reyjavik naar deze bijzondere uithoek biedt onderweg talrijke bijzondere uitzichten over het uitgestrekte IJsland. Vooral de leegte van het landschap, de gletsjers en open landschappen maken IJsland tot een bijzondere bestemming.