Natuurlijk Scandinavië

In Piteå is de winter een feest

  • Zweden, Schaatsen, Wintersport

Piteå ligt op de grens van Zweeds lapland en de Botnische golf. De winter is er anders dan op andere plaatsen in het noorden. Vooral als er ijs ligt en de Zweden er een extra feest van maken.

In Piteå ervaar je de winter van zijn beste kant. Het leven is relaxt en de winter is voelbaar aanwezig. Aan alle kanten. Juist op deze plek in het noorden van Zweden is van alles te beleven. Geen wonder dat juist velen uit de omgeving naar deze plek komen. Om de winter te vieren, om te schaatsen, te langlaufen of naar het brekende ijs vanaf een ijsbreker te kijken.

Op het ijs van de Botnische golf wordt jaarlijks de Botnialoppet gehouden, een schaatsevenement waar vele schaatsliefhebbers van ver weg aan meedoen. Het is verbazingwekkend te zien hoe mooi het ijs hier iedere keer is. Onze kampioenen zouden er wereldrecords op kunnen rijden.

Maar er is meer dan schaatsen alleen. De spark staat al klaar. Hoe snel zou jij op een spark kunnen weg steppen? Deze stepslee is hier zeer in trek; er is zelfs een speciaal sparkmuseum, met een mooie verzameling van vele streken in het noorden.

Maar de hondeslee is hier ook een bijzonder vervoermiddel. Ga een keer mee en verbaas je over de snelheid waarmee de honden door het winterse landschap suizen. Ze doen niets liever dan rennen door de sneeuw; en dat kan hier lekker lang.
Ben je met de auto, rijdt hier dan wel voorzichtig: het wemelt hier van de rendieren.