Natuurlijk Scandinavië

Ingeblikt in Stavanger

  • 24 september 2014
  • Noorwegen

Wie aan Noorwegen denkt komt misschien niet direct op Stavanger uit, maar deze vierde grootste stad van Noorwegen heeft diverse boeiende plekken die wijzen naar een bijzonder verleden.

The Norwegian Canning Museum toont op een beeldende wijze het rijke verleden van Stavanger waarbij visvangst en verwerking ervan in blik centraal stonden. Het bezorgde rijkdom en werkgelegenheid in de stad. Op de plek waar ooit een groep mensen hard aan het werk was is nu een museum waar we alle facetten van deze bijzondere manie van visverwerking van nabij kunnen zien.

We maken kennis met de diverse werkplaatsen waar de vis werd klaargemaakt en voorbereid voor het inblikken. Veel werkzaamheden gingen met de hand, maar later deden ook de machines hun intrede. In het museum is goed te zien hoe het werken onder de toenmalige omstandigheden moet hebben plaatsgevonden. Ook is te zien hoe ontdekkingen gedaan werden om de snelheid van het verwerken en inblikken te versnellen.

Een rondgang met een rondleider geeft een extra goed beeld van wat deze werkomstandigheden en de fabriek hebben betekend voor de stad Stavanger. Behalve vis werden bij een uitbreiding van de inblikinstallatie ook andere producten voor het verkrijgen van een langere houdbaarheid ingeblikt.  In het museum wordt af en toe ook vis gerookt. Bekijk hiernaast de openingstijden.