Natuurlijk Scandinavië

Langs een ijzige waterval

  • Zweden, Wintersport

In Zweden stromen de rivieren vrolijk verder, soms met omlaag stortend water. Maar de vorst krijgt steeds meer vat op het water. Een kijkje achter de ijspieken van Ristafallet.

In grote delen van Zweden groeit het ijs aan op de meren en andere wateren in het land. Dagelijks wordt het ijs op vele plaatsen dikker en zo dik dat er later in de winter wegen aangelegd kunnen worden over het ijs. Ondertussen vinden steeds meer schaatsliefhebbers de weg naar hun favoriete plekken om te schaatsen.

Bruisende rivieren
Maar Zweden kent ook een groot aantal rivieren. Ze zullen door de kracht van het water niet zo snel bevriezen, maar wel zullen de zijkanten steeds meer met ijs bedekt worden. En dat ijs wordt dikker en dikker. Ristafallet is een van die plekken in Zweden waar het stromende water het uiteindelijk toch verliest van de vorst. Steeds meer groeit het ijs aan de kant aan tot een hardere muur van ijs; dikker en dikker. Waar eerst nog water stroomt groeien de ijsbergen dagelijks aan. Een bijzondere aanblik in het winterse landschap.

Tussen het ijs
Van bovenaf wandel je in een winters landschap met ijsbergen met een steeds andere formatie. Mooi om te zien hoe de winter steeds meer vat krijgt op het water. En als het ijs het eenmaal gewonnen heeft, kun je afdalen langs de wanden van de rivier en opklimmen tussen de pieken van het ijs tussen de rotsen en de rivier. Het is even wennen in de wereld van het ijs. Even vertrouwd raken met de gladde rotsen en het ijs. Een touw langs de kant én een gids helpt je op weg langs de verijsde waterval. De verkenning tussen de rotsen en het ijs is wel een zeer bijzondere, niet alledaagse ervaring. 

 

Ristafallet ligt in de Zweedse gemeente Undersåker, niet ver van de wintersportplaats Åre en het langlaufgebied bij Edsåsdalen.